Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Model Nota de constatare si evaluare a pagubei



Potrivit dispozitiilor art. 254 alin. (3) din Codul muncii , republicat, in situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.

Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie, conform art. 254 alin. (4) din acelasi act normativ.

Potrivit art. 169 alin. (2) din Codul muncii , republicat, retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

Nota de constatare nu constituie titlu executoriu in baza caruia angajatorul poate face retineri din salariu. Daca salariatul nu este de acord sa repare de buna voie prejudiciul, chiar si pentru sume ce nu depatesc 5 salarii minime pe economie, este necesara hotararea judecatoreasca. Ca atare, prejudiciul poate fi acoperit de buna voie de catre salariat, prin achitarea sumei la casieria unitatii, dar nu poate fi recuperat prin retineri din salariu in absenta unei hotarari judecatoresti.

Elementele continute de nota de constatare si evaluare a prejudiciului nu sunt stabilite de legiuitor, asa incat partile raportului de munca pot stabili conditiile in care va fi recuperata paguba produsa de catre salariat angajatorului sau.

Un posibil model de nota de constare si evaluare a pagubei produse de salariat:

Antet

Nota de constatare si evaluare a pagubei
nr. ..... din data de ...........
Vazand actul de constatare (proces-verbal, referat etc.) nr. ....... din data de .............. intocmit de ...................................... in calitate de .....................................
Avand in vedere dispozitiile art. 154 alin. (3) si urm. din Codul muncii , republicat,
Angajatorul .............. cu sediul in ........., inregistrat la Registrul Comertului cu nr. ......... C.U.I. ............, reprezentat legal prin ............... emite urmatoarea

NOTA:

1. In perioada ............ s-a constatat producerea unei pagube in valoare de ......................... lei reprezentand ......................................................... Calculul pagubei s-a facut asa cum rezulta din actul de constatare anexat prezentei.
2. Pentru producerea pagubei este vinovat salariatul/a ........... angajat/a pe functia de .......... care, in perioada analizata era responsabil cu ................................ conform fisei postului, anexa la CIM.
3. Avand in vedere ca paguba produsa de salariat este in valoare de ........... lei, fiind mai mica decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie, angajatorul este de acord ca paguba sa fie recuperata cu acordul salariatului.
5. Recuperarea contravalorii pagubei se va putea face in mod esalonat, prin plata lunara de catre salariat a unei sume de pana la .......... lei incepand cu ziua urmatoare expirarii celor 30 de zile de la comunicarea prezentei, pana la acoperirea integrala a contravalorii pagubei prevazute la pct. 1.
6. Suma de plata lunara pentru recuperarea pagubei a fost calculata astfel incat ratele lunare sa nu fie mai mari de o treime din salariul lunar net si fara sa depaseasca impreuna cu celelalte retineri pe care le-ar avea cel in cauza jumatate din salariu.
Drept pentru care astazi ........... s-a emis prezenta nota de constare si evaluare a pagubei produse de salariatul ................


Angajator
..................
LS


Am luat la cunostinta astazi ...........,

Nume Prenume salariat
............

Semnatura
.................

Tags: model nota de constatareevaluare a pagubeicodul munciirecuperarea contravaloriiact normativproces-verbal


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Model Nota de constatare si evaluare a pagubei
Rating:
Nota: 4.75 din 4 voturi

Articole conexe

MJ: Reglementari europene ref recuperarea creantelor

Conferinta cu tema: „Consolidarea mecanismelor de recuperare a creantelor in statele din sud - estul...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Vanzare de drepturi litigioase

Care este regimul TVA al unei vanzari de drepturi litigioase? In contract se spune ca societatea x vinde catre y drepturi litigioase in suma de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Anunt privind concursul de admitere la INM

Prin Hotararea nr. 529/19 iunie 2012 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat organizarea,...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Noi experti tehnici judiciari in specializarea „Silvicultura”

Ministerul Justitiei a derulat, in perioada 30.01.2012 – 31.01.2012, procedura privind interviul pentru dobandirea calitatii de expert tehnic...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"