Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Criteriile de salarizare



Criteriile de salarizare decurg din principiul diferentierii salariilor in functie de importanta muncii. Cele mai utilizate criterii de salarizare sunt:

- criteriul performantei obtinute – conform acestui criteriu, salarii le se diferentiaza in functie de rezultatele obtinute in munca. Acest criteriu asigura echitatea individuala a sistemului de salarizare, in sensul ca salariile sunt diferentiate in functie de performanta individuala a fiecarui salariat.
O exemplificare a aplicarii acestui criteriu este acordarea bonusurilor echipei de vanzare in functie de valoarea produselor vandu te. Cu cat valoarea produselor obtinute (performanta obtinuta) este mai mare, cu atat bonusurile acordate sunt mai mari.

Conform acestui criteriu, salariul directorului general va fi mai mare decat salariul analistului de resurse umane, deoarece importanta postului de director general este mai mare decat cea a analistului deresurse umane;

- criteriul pietei muncii – salarizarea diferitelor categorii profesio na le sau categorii de posturi tine seama de nivelurile de salarizare practicate pentru respectivele categorii pe piata muncii.
Acest criteriu asigura echitatea externa a sistemului de salarizare (sa la ri za rea unei categorii profesionale tine cont de salariile colegilor din alte organizatii).

Piata muncii poate impune, prin reflectarea raportului dintre cerere si oferta, anumite tendinte in salarizarea personalului.

De exemplu, un fenomen care a urmat introducerii economiei de piata in Romania a fost cresterea, in general, a salariilor economistilor fata de salariile inginerilor, ca urmare a numarului mai mic de economisti existent pe piata muncii in raport cu cererea;

- criteriul puterii economice a organizatiei – fata de organizatiile cu o putere economica mai mica, organizatiile cu putere economi ca mai mare ofera niveluri de salarizare mai mari pentru aceeasi categorie profesionala.

Acest criteriu „contrabalanseaza“ criteriul pietei muncii, in sensul ca anumite organizatii nu pot, data fiind puterea lor economica, sa ofere salarii comparabile cu nivelurile practicate pe piata muncii. Din acest motiv, respectivele organizatii devin mai putin atractive;

- criteriul vechimii (indiferent daca este vorba de vechime in munca sau vechime in organizatie) – este un criteriu de salarizare folosit inca pe scara larga in organizatiile romanesti, mai ales in functie de vechimea in munca.

Principiile si criteriile de salarizare nu trebuie stabilite oricum. Ele trebuie sa asigure coerenta in aplicarea sistemului de salarizare. Enuntarea lor fara respectarea ulterioara duce la ne in cre derea salariatilor fata de sistemul de salarizare stabilit.

Tags: criterii de salarizareperformanta individualacriteriul performanteicriteriul vechimii


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Criteriile de salarizare
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Se poate acorda retroactiv sporul de vechime?

Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca ii confera salariatului vechime in munca (art. 16 alin. (4) din Codul muncii ). Asadar,...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Conceperea unui anunt de angajare eficient

de Www.legislatiamuncii.ro
Plan de actiune Cititi anunturile existente in presa pentru posturi similare celor vizate de dumneavoastra. Atunci cand urmariti astfel de...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Model incetare CIM ca urmare a constatarii nulitatii

............................................................................................. 1 Adresa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Acordarea concediului fara plata prin rotatie

de Www.legislatiamuncii.ro
Intrebare Se pot trimite in concediu farasalariu, prin rotatie, cate o luna, salariatii care datorita caracterului sezonier al activitatii firmei, in...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"