Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Zilele libere pentru evenimente deosebite



Intrebare: Exista o lege care mentioneaza zilele libere platite pentru evenimente familiale deosebite? Conform art. 147 din Codul Muncii, evenimentele famililale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin LEGE, contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern. Daca prin regulamentul intern si prin contractul colectiv de munca aplicabil nu au fost stabilite zile libere pentru evenimente deosebite, exista o lege care sa oblige la acordarea acestor zile libere?

Raspuns:
Dupa ce la art. 139, Codul muncii, republicat, stabileste care sunt zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, art. 143 dispune ca, prin contractul colectiv de munca aplicabil se pot stabili si alte zile libere.

Asa fiind, evenimentele deosebite din viata salariatului pentru care se acorda zile libere, numarul de zile libere acordate pentru fiecare eveniment in parte precum si orice alte conditii in care se acorda zilele libere se stabilesc prin contractul colectiv de munca.

In temeiul art. 132 din Legea 62/2011, clauzele contractelor colective de munca pot stabili drepturi si obligatii numai in limitele si in conditiile prevazute de lege.
Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 


Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celor stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil incheiat la nivel superior.

Contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la niveluri inferioare celor stabilite prin contractele colective de munca aplicabile.

La incheierea contractelor colective de munca, prevederile legale referitoare la drepturile angajatilor au un caracter minimal.

Asadar, contractul colectiv de munca la nivelul unitatii nu poate contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca la nivel de ramura (daca exista).

Tags: zilele libere pentru evenimente deosebitecodul munciicontractul colectiv de muncaregulamentul internsarbatori legaledrepturi si obligatiicontractul individual de munca


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Zilele libere pentru evenimente deosebite
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Se poate acorda retroactiv sporul de vechime?

Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca ii confera salariatului vechime in munca (art. 16 alin. (4) din Codul muncii ). Asadar,...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Conceperea unui anunt de angajare eficient

de Www.legislatiamuncii.ro
Plan de actiune Cititi anunturile existente in presa pentru posturi similare celor vizate de dumneavoastra. Atunci cand urmariti astfel de...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Model incetare CIM ca urmare a constatarii nulitatii

............................................................................................. 1 Adresa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Acordarea concediului fara plata prin rotatie

de Www.legislatiamuncii.ro
Intrebare Se pot trimite in concediu farasalariu, prin rotatie, cate o luna, salariatii care datorita caracterului sezonier al activitatii firmei, in...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"