Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Adrian Vasilescu, BNR: TVA de 24% intre visurile celor care vand si spaimele celor care cumpara



Bugetul a facut infarct si o interventie de urgenta nu mai putea fi amanata. Numai ca medicamentul prescris in ultima instanta - cresterea cu cinci puncte procentuale a taxei pe valoarea adaugata - are cu certitudine si efecte perverse, intre care impulsurile inflationiste sunt cele mai periculoase. Si cum de nimic nu se teme mai mult societatea romaneasca decat de inflatie, dezbaterile starnite pe aceasta tema au devenit din ce in ce mai aprige.

De ce se tem romanii de inflatie? Fiindca de 20 de ani incoace, punand pe jar mai ales populatia cu venituri fixe, preturile au crescut continuu. La galop, la trap sau la pas, dupa cum au fost imprejurarile. Salariile au crescut si ele. Uneori, saltul lor a fost mai lent decat cel al preturilor; alteori, au crescut mai repede decat preturile, determinand o mai mare putere de cumparare. Cat priveste inflatia, cauzele ei au fost intotdeauna structurale, corective si emotionale. Au fost insa si momente cand inflatia a fost deliberat distribuita in rolul de aspirator, cu misiunea de a absorbi surplusul de bani din casieriile companiilor si de la populatie. Surplus nu fata de nevoi, ci fata de marfurile si serviciile existente pe piata. Ratele anuale ale inflatiei i-au infricosat pe romani. Din acest motiv, in primul rand, o solutie rationala, acum, in 2010, n-avea cum sa fie, in niciun caz, un ritm mai alert al cresterii veniturilor care sa aduca mai multa inflatie. Faptul ca s-ar fi rupt si mai mult legaturile normale intre munca si plata muncii l-am fi regasit in cresteri de preturi. Atat timp cat nu se inregistreaza un plus de eficienta a muncii nu au de unde sa vina castiguri in plus. Daca, totusi, pe piata ar fi fost plasati mai multi bani fara mai multa munca eficienta, ne-am fi trezit cu inflatie si mai multa. Ce ni s-ar fi dat cu o mana ni s-ar fi luat cu alta.


Cautati afaceri profitabile pe timp de criza?
Va oferim CELE MAI PROFITABILE 27 de AFACERI pentru piata romaneasca in 2010! 10 zile de pret special!



Paradoxal insa, desi salariile nu cresc, ci scad, tot de inflatie continuam sa ne temem. Si iata ca vedem conturandu-se doua atitudini contrare: in timp ce numerosi vanzatori isi fac visuri ca vor castiga din cresteri de preturi, cumparatorii sunt inspaimantati de ce-i asteapta.

Sa judecam. Majorarea TVA la 24 la suta a determinat multe voci din piata afacerilor sa vorbeasca despre o crestere a inflatiei la 10-12 la suta. Teoretic e posibil. Dar nu e deloc obligatoriu ca acest scenariu sa fie transpus "mot-a-mot" in practica.

Intr-adevar, in plan teoretic ar putea fi doua momente in care sa vedem producandu-se efecte asupra inflatiei. In primul moment, scumpirea marfurilor cu 5 la suta ar duce la o crestere a preturilor tot cu 5 la suta. Apoi, in al doilea moment, ar putea interveni majorarea preturilor cu inca doua procente din cauza panicii, a lacomiei comerciantilor si a unor decizii pripite. Mai mult, un contabil care nu trece mai sus de aritmetica poate sa afirme ca problema se rezuma la transpunerea majorarii TVA intr-o crestere a preturilor cu tot atatea procente.

In practica, lucrurile sunt insa mult mai complicate. Bunaoara, firmele au directii de specialitate, platesc experti in management, in analize financiare, in analize de risc si ar fi nefiresc sa cada in capcana unor simple operatiuni de adunare. Daca toate aceste companii ar face un pas inainte, trecand de la aritmetica la matematici superioare, ar vedea ca sunt multe costuri de redus. Mai departe, magazinele se vor vedea si ele obligate sa numere de zece ori: adica sa masoare de noua ori si sa decida abia a zecea oara, tinand seama de puterea de cumparare a consumatorilor. Fiindca atat cresterea TVA, cat si reducerea cu 25 la suta a salariilor bugetarilor vor determina o scadere a cererii de consum. Iar o crestere exploziva a inflatiei cand cererea de consum scade nu prea s-a vazut.

Sursa: Ziarul financiar

Tags: bugetetva


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Adrian Vasilescu, BNR: TVA de 24% intre visurile celor care vand si spaimele celor care cumpara
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"