Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Falimentele in lant au dus la datorii de 1,5 miliarde euro 19/08/2009



Firmele care au dat faliment, in ultimii doi ani si jumatete, au lasat in urma datorii de aproape 2,5 miliarde de euro la nivel national, dintre care aproape un miliard de auro a fost deja recuperat in 2007 si 2008. pentru 2009 insa, lichidatorii au vesti proaste pentru cei care inca mai au de incasat bani de la firmele inchise.

Lipsa ofertelor, o problema noua pentru lichidatori

„In momentul de fata, problema cea mai mare a lichidatorilor este una noua. In contextul economic actual nu poti sa vinzi aproape nimic, deci nu poti recupera datoriile. Anul acesta, ne asteptam la un grad de recuperare de pana la 20% din masa credala, adica mai putin de jumatate din nivelul obtinut in anii precedenti”, a declarat Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR).

Daca in anii trecuti lichidatorii reuseau sa recupereze pana la 500 de milioane de euro pe an din vanzarea bunurilor firmelor care au falimentat, anul acesta Stanescu spune ca se vor recupera, per total, cel mult 300 de milioane de euro, in conditiile in care in primele sase luni au fost recuperate datorii de circa 120 de milioane de euro. Dintre acestea, 87 de milioane au fost incasate in contul datoriilor catre stat sau care apartin statului.

Pertotal, procedurile de lichidare ale celor circa 12.000 de firme aflate in insolventa in mai au necesitat cheltuieli procedurale de circa 22 de milioane de euro. Conform legii insolventei, din banii obtinuti prin vanzarea activelor firmei falimentare sunt platiti mai intai angajatii, in contul salariilor restante pe care acestia nu le-au mai incasat, dupa care urmeaza statul. „Asa e legea. Mai intai salariatii, apoi statul, bancile si alti creditori si, la final, furnizorii care stau cu facturile neincasate.

Acestora le revine cea mai mica suma din total”, explica Stanescu. Majoritatea oamenilor de afaceri declarau la inceputul acestui an ca marea problema a valului de falimente, pe langa disponibilizarile de angajati, va fi blocajul financiar care se va crea intre furnizori si firme, blocaj amplificat si de inghetarea creditarii, care a blocat accesul la credite in conditii mai bune.

In primele sase luni ale acestui an au fost inchise sau au falimentat circa 93.000 de firme, conform datelor Ministerului de Finante. Dintre acestea, mai mult de trei sferturi erau fara activitate sau nu si-au depus la timp bilantul contabil, conform datelor ANAF. Circa 10.000 dintre ele au fost infiintate chiar anul trecut.



Tags: datoriifalimenteeuromiliardeeconomie


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Falimentele in lant au dus la datorii de 1,5 miliarde euro 19/08/2009
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Infractiuni financiare pedepsite de Comisia Europeana

de Www.contabilul.ro
Conform ultimului comunicat de presa emis de Comisia Europeana, infractiunile financiare ar putea fi sanctionate, in cazul in care proiectul va fi...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Veste buna! Creditele s-ar putea ieftini!

de Www.contabilul.ro
Cei care si-au amanat in aceasta perioada planurile de contractare a unui nou credit pot apela in curand la serviciile unei banci pentru acordarea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Industria si constructiile, sectoarele care fac noi concedieri

de Www.legislatiamuncii.ro
Managerii companiilor locale au declarat intr-un raport intocmit de Institutul National de Statistica, faptul ca, in urmatoarele luni ar putea avea...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Codul Fiscal se modifica iar. Dispare plata anticipata a impozitului pe profit

de Www.contabilul.ro
In Ordonanta de Urgenta 87/2010 se prevedea ca obligatie, din 2012, plata anticipata a impozitului pe profit, trimestrial, in valoare de o patrime din...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"