Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cumulul pensiei cu salariul la contractele de mandat



Vom afla mai jos daca directorii generali care au incheiate contracte de mandat conform Legii 31/1990 le sunt aplicabile prevederile art.17 alin. (1) din Legea nr. 329/2009, cu modificarile ulterioare.

Raspunsul consultantului:

Conform prevederilor alin. (1) al art. 17 din Legea 329/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiarii dreptului la pensie apartinand atat sistemului public de pensii, cat si sistemelor neintegrate sistemului public care realizeaza venituri salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activitati pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire, potrivit legii, in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritoriala, pot cumula pensia neta cu veniturile astfel realizate, daca nivelul acesteia nu depaseste nivelul castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Astfel, in cadrul enitatilor mentionate la art. 17 alin. (1) din Legea 329/2009, pensia neta poate fi cumulata cu veniturile salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor, potrivit legii, daca nivelul acesteia nu depaseste nivelul castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Totodata, potrivit prevederilor art. 2 din Instructiunile in 20/11/2009 pentru aplicarea prevederilor cap. IV "Masuri privind regimul cumulului pensiilor cu veniturile salariale, in scopul reducerii cheltuielilor bugetare" din Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International, aprobate prin Ordinul 1730/2009, pensionarii care fac obiectul reglementarilor cuprinse in cap. IV din Legea nr. 329/2009 sunt cei care realizeaza venituri salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor, din exercitarea unei activitati in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu sau in baza actului de numire.

Conform alin.(2) al aceluiasi articol, persoanele prevazute la alin. (1), pentru care se reglementeaza modalitatea exercitarii cumulului pensiei cu salariul, sunt cele care isi desfasoara activitatea la:

a) autoritatile si institutiile publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare;
b) regiile autonome, societatile nationale, companiile nationale si societatile comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat sau de o entitate administrativ-teritoriala.
Legea nr. 329/2009 nu prevede nicio exceptie in privinta categoriilor care intra sub incidenta acestei legi.

Mentionam ca singurele exceptii de la aplicarea prevederilor Legii nr. 329/2009, sunt stabilite prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 1414/2009, publicata in Monitorul Oficial, decizie adoptata in urma controlului de constitutionalitate a priori, care precizeaza ca „dispozitiile cap. IV din lege sunt constitutionale in masura in care acestea nu se refera la persoanele pentru care durata mandatului este stabilita expres prin Constitutie”.

Totodata, potrivit prevederilor art. 55 alin. (1) lit.d^1) din Legea 571/2003- Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, remuneratia obtinuta de directori in baza unui contract de mandat, conform prevederilor legii societatilor comerciale.

Avand in vedere prevederile legale invocate, apreciem ca, desi veniturile care ar rezulta din exercitarea activitatii in baza unor contracte de mandat sunt asimilate salariilor, nu exista indeplinite conditiile prevazute de Legea nr. 329/2009 pentru interzicerea cumulului pensiei cu salariul, act normativ care face referire, la venituri realizate din exercitarea unei activitati pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire.

Tags: contracte de mandatLegea nr. 329/2009pensiecodul fiscalvenituri salariale


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Cumulul pensiei cu salariul la contractele de mandat
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Ce trebuie sa stim despre litigiile de munca

de Adela Simonescu
Cat de mult dureaza un litigiu de munca? Cat ma costa? Unde gasesc un avocat specializat pe dreptul muncii si ce presupune colaborarea cu...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Se egalizeaza varsta standard de pensionare pentru femeile si barbatii din avocatura

Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Cand apeleaza angajatii la avocati

de Maria Nicutar
Putini stiu cat de multe responsabilitati detin angajatorii si cat de expusi sunt amenzilor si altor sanctiuni instituite de inspectorii de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Angajatorii care nu respecta legea risca litigii de munca destabilizatoare pentru intreaga companie

de Adela Simonescu
"As vrea sa sanctionez salariatul cu reducerea salariului pe o perioada de un an de zile, cu minim 25% din salariu." "As dori ca...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"