Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Nulitatea absoluta si nulitatea relativa



Nulitatea poate fi absoluta sau relativa. Nulitatea contractului poate fi constatata sau declarata prin acordul partilor. Spre deosebire de Codul civil anterior, in Codul civil actual este precizat la art. 1247 alin. (3) Cod civil ca instanta este obligata sa invoce din oficiu nulitatea absoluta.

Contractul nul poate fi refacut, in tot sau in parte, cu respectarea tuturor conditiilor prevazute de lege la data refacerii lui. In toate cazurile, contractul refacut nu va produce efecte decat pentru viitor, iar nu si pentru trecut.

Conform dispozitiilor art. 1260 alin. (1) Cod civil, un contract lovit de nulitate absolut va produce totusi efectele actului juridic pentru care sunt indeplinite conditiile de fond si de forma prevazute de lege. Cu toate acestea, dispozitiile alin. (1) nu se aplica daca intentia de a exclude aplicarea conversiunii este stipulat a in contractul lovit de nulitate sau reiese, in chip neindoielnic, din scopurile urmarite de parti la data incheierii contractului.

Situatie. Unul dintre mostenitori, in cadrul partajului, semneaza o tranzactie prin care renunta fara sulta la partea sa din bunul supus partajarii. Ulterior, acesta doreste sa obtina sulta sustinand ca a semnat tranzactia deoarece a fost amenintat ca ii va fi distrusa casa in care locuieste. Mai poate solicita sulta, chiar daca persoanele implicate au fost condamnate pentru amenintare?

Solutie: Amenintarea celorlalti mostenitor i, daca a fost de natura sa insufle o temere justificata, constituie viciu de consimtamant.

Prin urmare, contractul de tranzactie este anulabil si trebuie sa solicite anularea acestuia. In cadrul acestui proces, partea poate obtine, pe langa anulare, si daune-interese, conform art. 1257 Cod civil.

De asemenea, daca doreste mentinerea modului de partaj, partea poate solicita refacerea acestuia, conform dispozitiilor art. 1259 Cod civil, cu obligarea celorlalte parti la plata sultei care i se cuvine.

Tags: procedurinulitatea contractuluitranzactiecod civilsulta


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Nulitatea absoluta si nulitatea relativa
Rating:
Nota: 4.71 din 7 voturi

Articole conexe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Ce trebuie sa stim despre litigiile de munca

de Adela Simonescu
Cat de mult dureaza un litigiu de munca? Cat ma costa? Unde gasesc un avocat specializat pe dreptul muncii si ce presupune colaborarea cu...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Se egalizeaza varsta standard de pensionare pentru femeile si barbatii din avocatura

Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Cand apeleaza angajatii la avocati

de Maria Nicutar
Putini stiu cat de multe responsabilitati detin angajatorii si cat de expusi sunt amenzilor si altor sanctiuni instituite de inspectorii de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Angajatorii care nu respecta legea risca litigii de munca destabilizatoare pentru intreaga companie

de Adela Simonescu
"As vrea sa sanctionez salariatul cu reducerea salariului pe o perioada de un an de zile, cu minim 25% din salariu." "As dori ca...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"