Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Divizarea unei societati comerciale. Etape de urmat



In vederea realizarii divizarii societatii sunt necesare parcurgerea unor etape, dupa cum urmeaza:

1. Hotararea de catre fiecare societate in parte, asupra divizarii, in conditiile stabilite pentru modificarea actului constitutiv al societatii.

2. Realizarea proiectului de divizare a societatii.

3. Publicarea proiectului de divizare in Monitorul Oficial sau pe pagina web a societatii si pagina web a Registrului Comertului.

4. Opozitia creditorilor.

5. Intocmirea raportului administratorilor si informarea adunarii generale a societatii lor si administratorii celorlalte societati implicate in operatiune asupra oricarei modificari substantiale a activelor si pasivelor intervenite intre data intocmirii proiectului de divizare si data adunarilor generale care urmeaza sa decida asupra acestui proiect.

Nu va fi necesara intocmirea raportului si informarea asupra acestuia atunci cand au decis astfel toti actionarii/asociatii si toti detinatorii altor valori mobiliare care confera drepturi de vot la fiecare dintre societatile participante la fuziune sau la divizare.

6. Desemnarea expertului de catre judecatorul-delegat in vederea examinarii proiectului de divizare si a intocmirii unui raport prin care va preciza daca rata actiunilor sau partilor sociale este corecta si rezonabila, daca metoda/metodele propuse pentru determinarea ratei de schimb propusa este/sunt adecvate, si va contine opinia expertilor privind ponderea atribuita metodelor in cauza pentru obtinerea valorii retinute in final.

Raportul va descrie, de asemenea, orice dificultati deosebite in realizarea evaluarii.  Nu va fi necesara desemnarea expertului si intocmirea raportului daca toti actionarii/asociatii sau toti detinatorii altor valori mobiliare care confera drepturi de vot la fiecare dintre societatile participante la fuziune sau la divizare decid astfel.

In cazul divizarii, daca actiunile/partile sociale ale fiecareia dintre societatile nou-constituite sunt repartizate actionarilor/asociatilor societatii divizate proportional cu cota de participare la capitalul social al societatii divizate, urmatoarele articole nu se vor aplica:

* art. 243^2, ne mai fiind obligatorie intocmirea raportului de catre administrator si nici  informarea asociatilor asupra acestui raport.

* art. 243^3, ce conduce la concluzia ca nu mai este necesara desemnarea unuia sau mai multi experti de catre judecatorul-delegat in vederea intocmirii raportului.

* art. 244 alin. (1) lit. b), d) si e), dispozitii ce vizau obligativitatea punerii la dispozitie a raportului administratorului si obligativitatea informarii, situatiile financiare si raportul cenzorului sau a auditorului financiar.
7. Punerea la dispozitia asociatilor sau actionarilor, cu cel putin o luna inainte de adunarea generala extraordinara ce urmeaza sa se pronunte asupra divizarii societatii, a urmatoarelor documente:
- proiectul de divizare;

- daca este cazul, raportul administratorilor si/sau informarea prevazuta la art. 243^2 alin. (4);

- situatiile financiare anuale si rapoartele de gestiune pentru ultimele 3 exercitii financiare ale societatilor care iau parte la divizare;

- daca este cazul, situatiile financiare, intocmite nu mai devreme de prima zi a celei de-a treia luni anterioare datei proiectului de fuziune sau de divizare, daca ultimele situatii financiare anuale au fost intocmite pentru un exercitiu financiar incheiat cu mai mult de 6 luni inainte de aceasta data;
 
- raportul cenzorilor sau, dupa caz, raportul auditorului financiar;

- daca este cazul, raportul intocmit potrivit prevederilor art. 243^3 de catre expertul/expertii desemnat/desemnati de judecatorul-delegat;

- evidenta contractelor cu valori depasind 10.000 lei fiecare si aflate in curs de executare, precum si repartizarea lor in caz de divizare a societatii.

8. Hotararea adunarii generale a fiecarei societati participante asupra diviziunii, adunarea generala avand loc in termen de 3 luni de la data publicarii proiectului de divizare.

9. In cazul unei divizari prin infiintarea uneia sau mai multor societati noi, se va realiza si actul constitutiv sau proiectul actului constitutiv al fiecarei noi societati, pentru aprobarea acestuia in adunarea generala.

10. Dizolvarea fara lichidare a societatii divizate si transferul patrimoniului acestuia catre societatile beneficiare sau nou-constitutite.

11. Constituirea unei noi societati ca urmare a divizarii, cu parcuregerea procedurii specifice inmatricularii unei societati noi.

Tags: Proceduridivizaredizolvarelichidare


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Divizarea unei societati comerciale. Etape de urmat
Rating:
Nota: 4.5 din 2 voturi

Articole conexe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Ce trebuie sa stim despre litigiile de munca

de Adela Simonescu
Cat de mult dureaza un litigiu de munca? Cat ma costa? Unde gasesc un avocat specializat pe dreptul muncii si ce presupune colaborarea cu...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Se egalizeaza varsta standard de pensionare pentru femeile si barbatii din avocatura

Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Cand apeleaza angajatii la avocati

de Maria Nicutar
Putini stiu cat de multe responsabilitati detin angajatorii si cat de expusi sunt amenzilor si altor sanctiuni instituite de inspectorii de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Angajatorii care nu respecta legea risca litigii de munca destabilizatoare pentru intreaga companie

de Adela Simonescu
"As vrea sa sanctionez salariatul cu reducerea salariului pe o perioada de un an de zile, cu minim 25% din salariu." "As dori ca...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"