Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prestari de servicii. Microintreprindere



Analizam astazi cazul unui SRL cu cifra de afaceri sub 65.000 de euro, care are cod CAEN 7022 - servicii de consultanta si management. Aceasta firma a obtinut in anul 2012 numai venituri din prestari de servicii. Ce proceduri sunt de indeplinit pentru a deveni microintreprindere?

Raspunsul consultantului:

Analiza conditiilor ce trebuie respectate pentru a datora impozit pe veniturile microintreprinderilor trebuie sa aiba in vedere natura serviciilor prestate si nu incadrarea generica a activitatii in Clasificarea activitatilor din economia nationala (CAEN). Se va tine cont ce proceduri sunt preglementate pentru fiecare cod in parte.

Se poate constata ca nu obiectul de activitate fie el si principal inscris in actul constitutiv al societatii este cel care creeaza incompatibilitatea cu regimul de impozitare pe veniturile microintreprinderii ci activitatile efectiv desfasurate. Ca distinctie dintre activitatile de management si consultanta si cele de servicii este de subliniat finalitatea activitatii. Daca in prima categorie finalitatea acestora consta intr-o activitate plasata mai aproape de creatia intelectuala, in care sunt formulate recomandari, dirijari conduitei ale beneficiarului serviciului in categoria serviciilor de inginerie intra operatiunile tehnice, fizice, care exclud prima componenta.

Analiza activitatilor desfasurate se va realiza de o maniera concreta, pentru fiecare contract incheiat, in scopul aplicarii impozitului pe veniturile microintreprinderilor, in cadrul acestora ar trebui subliniat natura de serviciu a activitatii prestate si nu pe cea de consultanta. Avand in vedere formularea generala utilizata ”activitati in domeniile consultantei si managementului” fara o alta detaliere inclusiv in cuprinsul normelor metodologice este necesara justificarea de o maniera punctuala a naturii activitatii desfasurate.

In concluzie, daca din analiza punctuala a veniturilor realizate, rezulta ca acestea nu sunt de natura consultantei ci a serviciilor, societatea, chiar daca indeplineste conditia cu privire la venituri, este obligata sa opteze pentru sistemul de impunere propriu microintreprinderilor.

Tags: procedurimicrointreprindereprestari de servicii


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Prestari de servicii. Microintreprindere
Rating:
Nota: 4.79 din 7 voturi

Articole conexe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Ce trebuie sa stim despre litigiile de munca

de Adela Simonescu
Cat de mult dureaza un litigiu de munca? Cat ma costa? Unde gasesc un avocat specializat pe dreptul muncii si ce presupune colaborarea cu...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Se egalizeaza varsta standard de pensionare pentru femeile si barbatii din avocatura

Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Cand apeleaza angajatii la avocati

de Maria Nicutar
Putini stiu cat de multe responsabilitati detin angajatorii si cat de expusi sunt amenzilor si altor sanctiuni instituite de inspectorii de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Angajatorii care nu respecta legea risca litigii de munca destabilizatoare pentru intreaga companie

de Adela Simonescu
"As vrea sa sanctionez salariatul cu reducerea salariului pe o perioada de un an de zile, cu minim 25% din salariu." "As dori ca...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"