Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Decizia de concediere. Incetare CIM



In cazul in care la expirarea termenului de preaviz nu se emite decizia de concediere (este vorba de concediere colectiva), angajatul trebuie sa se mai prezinte la serviciu? Este necesar un nou preaviz de concediere in cazul in care decizia se emite la o zi dupa expirarea termenului de preaviz?

Aflati, mai jos, care este raspunsul consultantului cu privire la aceasta speta.

Raspunsul consultantului:

Comunicarea deciziei de concediere salariatului asupra caruia s-a luat respectiva masura produce efectul incetarii contractului individual de munca din initiativa angajatorului, astfel incat daca nu a primit o astfel de decizie apreciem ca in privinta salariatului nu a intervenit concedierea, asa incat acesta isi va continua activitatea la respectivul angajator.

Daca decizia se emite la o zi dupa expirarea termenului de preaviz, atunci consider ca va produce efecte de la data comunicarii ei salariatului potrivit art. 77 din Codul muncii republicat.

In mod normal, acordarea unei zile in plus pe langa preavizul legal nu ar trebui sa constituie un motiv pentru revocarea deciziei de concediere si emiterea alteia noi cu o alta perioada de preaviz daca vedem in aceasta zi acordata in plus un drept acordat in favoarea salariatului. Spunem in aceasta viziune ca primind un drept de nivel superior, salariatul nu a suferit o vatamare prin acordarea unei zile in plus de preaviz.

In conditiile in care insa salariatul a fost vatamat prin emiterea si comunicarea deciziei la o data ulterioara celei in care trebuia comunicata de catre angajator si dovedeste ca a fost vatamat prin aceasta practica a angajatorului, apreciez ca instanta, in cazul sesizarii din partea salariatului, va putea tine cont de acest motiv pentru anularea deciziei de concediere sau, cel putin, in aprecierea asupra solicitarii din partea salariatului a unor daune pentru acoperirea prejudiciului suferit de acesta ca urmare a comunicarii cu intarziere a deciziei.

Tags: decizia de concedierepreavizconcediere


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Decizia de concediere. Incetare CIM
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Ce trebuie sa stim despre litigiile de munca

de Adela Simonescu
Cat de mult dureaza un litigiu de munca? Cat ma costa? Unde gasesc un avocat specializat pe dreptul muncii si ce presupune colaborarea cu...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Se egalizeaza varsta standard de pensionare pentru femeile si barbatii din avocatura

Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Cand apeleaza angajatii la avocati

de Maria Nicutar
Putini stiu cat de multe responsabilitati detin angajatorii si cat de expusi sunt amenzilor si altor sanctiuni instituite de inspectorii de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Angajatorii care nu respecta legea risca litigii de munca destabilizatoare pentru intreaga companie

de Adela Simonescu
"As vrea sa sanctionez salariatul cu reducerea salariului pe o perioada de un an de zile, cu minim 25% din salariu." "As dori ca...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"