Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contributii aferente contractului de administrare. Declaratia 112



Supunem atentiei dvs. cazul unei firme (SCS) care incheie incepand cu 01.02.2013 un contract de administrare cu o persoana fizica rezidenta (care are un contract individual de munca in desfasurare la o alta societate).

Vom stabili, prin cele ce urmeaza, care sunt contributiile aferente contractului de administrare (atat pentru administrator cat si pentru societate) si cum se declara in declaratia 112 contractul de administrator?

Raspunsul consultantului:

Conform dispozitiilor art. 296^3, lit.a) din Codul fiscal, datoreaza contributia la asigurarile sociale “persoanele fizice rezidente, care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, precum si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte”.
NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 


Normele metodologice pentru aplicarea Codului fiscal, aprobate prin HG 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, precizeaza ca aceste persoane sunt „ persoanele fizice care îsi au domiciliul sau reşedinta pe teritoriul Romaniei, precum si strainii si apatrizii care sunt titulari ai drepturilor legale de sedere si de munca pe teritoriul Romaniei si au obligatia platii contributiilor sociale obligatorii potrivit legislatiei specifice sistemelor de asigurari sociale”.

In ceea ce priveste baza de calcul a contributiei, conform prevederilor 296^4 alin.1, lit.e), aceasta contine si remuneratia administratorilor societatilor comerciale, care reprezinta castigul brut realizat din activitate.

Indiferent de calitatea persoanei respective (salariat la aceeasi societate sau la alta societate, in baza unui contract individual de munca sau pensionar) sumele primite drept remuneratie de catre administratori se includ in baza de calcul a contributiilor de asigurari sociale.

Cotele de impunere, asa cum sunt acestea reglementate de Legea 6/2013 privind bugetul asigurarilor sociale de stat, pentru aceste categorii de venituri sunt:

- contributia individuala de asigurari sociale-in cota de 10,5 %,
- contributia individuala de asigurari sociale de sanatate-in cota de 5,5 %,
- contributia de asigurari sociale datorata de societate-in cota de 20,8 %,
- contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de societate-in cota de 5,2 %,
- contributia pentru concedii si indemnizatii, datorata de societate-in cota de 0,85 %.

Potrivit acelorasi prevederi ale Codului fiscal, cu modificarile ulterioare, remuneratia administratorilor este exceptata de la plata urmatoarelor contributii sociale:

- contributia de asigurari sociale pentru somaj (individual si datorat de societate) potrivit dispozitiilor art. 296^16, lit.c1) din Codul fiscal;
- contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale (datorata de societate), conform prevederilor art. 296^16,lit.d1) din Codul fiscal;
- contributia la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale (datorat de societate), conform prevederilor art. 296^16,lit.f) din Codul fiscal.

Stabilirea bazei impozabile a impozitului pe venit se face prin scaderea din venitul brut a contributiilor individuale, conform prevederilor art. 57, alin. (2), lit. b).

Cota de impunere a venitului este de 16%.

Contributiile individuale retinute, contributiile societatii si impozitul pe venit se declara de catre societatea platitoare, in formularul 112 „Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”, care se completeaza si se depune conform prevederilor HG 1397/2010.

Tags: contract de administrarecontract individual de muncadeclaratia 112persoana fizica rezidenta


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Contributii aferente contractului de administrare. Declaratia 112
Rating:
Nota: 4.75 din 4 voturi

Articole conexe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Ce trebuie sa stim despre litigiile de munca

de Adela Simonescu
Cat de mult dureaza un litigiu de munca? Cat ma costa? Unde gasesc un avocat specializat pe dreptul muncii si ce presupune colaborarea cu...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Se egalizeaza varsta standard de pensionare pentru femeile si barbatii din avocatura

Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Cand apeleaza angajatii la avocati

de Maria Nicutar
Putini stiu cat de multe responsabilitati detin angajatorii si cat de expusi sunt amenzilor si altor sanctiuni instituite de inspectorii de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Angajatorii care nu respecta legea risca litigii de munca destabilizatoare pentru intreaga companie

de Adela Simonescu
"As vrea sa sanctionez salariatul cu reducerea salariului pe o perioada de un an de zile, cu minim 25% din salariu." "As dori ca...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"