Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Contract de mandat. Ce contributii se platesc?



Vom stabili ce contributii se platesc si cum se declara in cazul unui contract de mandat. Persoana cu care se incheie contractul de mandat este si salariata.

Raspunsul consultantului:

Veniturile realizate ca urmare a unor activitati desfasurate in baza unor contracte de comision sau mandat reprezinta venituri incluse in categoria veniturilor din activitati independente realizate potrivit art. 52 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal . Codul fiscal considera aceste venituri, indiferent de regimul aplicat (impozit anual pe venit de 16% cu retinere la sursa de 10% la momentul platii venitului sau impunere finala cu retinere la sursa de 16%) drept venituri cuprinse in categoria veniturilor din activitati independente.

Dupa data de 1 octombrie 2011 odata cu intrarea in vigoare a noului Cod civil , toate contractele prevazute de Codul Civil devin contracte civile, astfel incat, asa cum subliniaza si OMFP 247/2012, contractele de comision sau mandat sunt calificate drept contracte civile.

Fac exceptie de la retinerea la sursa a impozitului, veniturile de natura celor de mai sus din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil obtinute de contribuabilii care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere si sunt inregistrati fiscal potrivit legislatiei in materie.

In raport cu obligatiile privind contributiile sociale obligatorii, persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitati de natura celor prevazute la art. 52 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal , intra sub incidenta contributiei individuale de asigurari sociale stabilita in cota individuala de 10,5% si contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate stabilita in cota individuala de 5,5%, potrivit Capitolului II din Titlul IX indice 2 din Codul fiscal . In legatura cu  persoanele care realizeaza si venituri din salarii sau asimilate salariilor si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, art. 296 indice 23 alin. (4) din Codul fiscal precizeaza ca acestea nu datoreaza contributia de asigurari sociale, insa vor datora contributia individuala de asigurari sociale de sanatate, potrivit art. 296 indice 23 alin. (3) din Codul fiscal .

Atat impozitul pe venit, cat si contributia de asigurari sociale de sanatate se vor declara prin intermediul formularul 112 care se depune lunar sau trimestrial conform perioadei de raportare aplicabila platitorului de venit.

In mod asemanator regulii stabilite in cazul impozitului pe venit, conform art. 296 indice 24 alin. (5 indice 1) din Codul fiscal , platitorul de venit calculeaza, retine si vireaza contributiile sociale numai pentru persoanele fizice care realizeaza veniturile de natura celor de mai sus din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil , altele decat cele care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere si sunt inregistrate fiscal potrivit legislatiei in materie.

Tags: contributii socialeformularul 112OMFP 247/2012contract de comision


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Studiu de caz: Contract de mandat. Ce contributii se platesc?
Rating:
Nota: 4.55 din 10 voturi

Articole conexe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Ce trebuie sa stim despre litigiile de munca

de Adela Simonescu
Cat de mult dureaza un litigiu de munca? Cat ma costa? Unde gasesc un avocat specializat pe dreptul muncii si ce presupune colaborarea cu...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Se egalizeaza varsta standard de pensionare pentru femeile si barbatii din avocatura

Propunerea legislativa privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a fost adoptata luni de Senat, in calitate de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Interviu cu Avocat Ana-Maria Borz: Cand apeleaza angajatii la avocati

de Maria Nicutar
Putini stiu cat de multe responsabilitati detin angajatorii si cat de expusi sunt amenzilor si altor sanctiuni instituite de inspectorii de...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Angajatorii care nu respecta legea risca litigii de munca destabilizatoare pentru intreaga companie

de Adela Simonescu
"As vrea sa sanctionez salariatul cu reducerea salariului pe o perioada de un an de zile, cu minim 25% din salariu." "As dori ca...
Resurse juridice
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"