Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Desfiintare subunitate. Schimbarea locului de munca al salariatilor



Analizam situatia in care o subunitate a angajatorului se desfiinteaza fiind nerentabila si se impune schimbarea locului de munca al salariatilor din subunitatea respectiva si repartizarea acestora in alte subunitati pe posturi vacante.

Vom stabili care va fi temeiul legal privind modificarea locului de munca la emiterea deciziei de catre angajator.

Din speta intelegem ca datorita posturilor vacante existente la nivelul angajatorului se doreste modificarea locurilor de munca ale salariatilor, ca alternativa la posibilitatea incetarii contractelor individuale de munca ale acestora prin concediere urmare desfiintarii subunitatii.

Modificarea locului de munca se face ca regula cu acordul salariatului, prin act aditional la contractul individual de munca (CIM), astfel cum rezulta din dispozitiile art. 41 coroborat cu art. 17 din Codul muncii, republicat. Prin urmare, regula in materie este ca angajatorul nu poate modifica in mod unilateral locul de munca al salariatului, ci prin incheierea cu salariatul a unui act aditional la CIM semnat de ambele parti prin care se prevede in mod expres aceasta modificare.

Cazurile exceptionale in care angajatorul, in baza dreptului sau de dispozitie, poate decide in mod unilateral modificarea locului de munca sunt expres prevazute de lege.

Desfiintarea unei subunitati nu este prevazuta de legiuitor intre aceste cazuri.

Prin urmare, mutarea locului de munca al salariatilor de la o subunitate a angajatorului prevazuta in contractul individual de munca la alta subunitate chiar in situatia in care subunitatea angajatorului urmeaza sa se desfiinteze se poate realiza cu acordul salariatilor in cauza, prin incheierea de acte aditionale la CIM prin care se modifica locul de munca in temeiul art. 17 alin. (5) coroborat cu alin. (3) lit. b) din Codul muncii, republicat. Mentionam, totodata, ca modificarea altor elemente ale CIM o veti putea realiza prin acelasi act aditional.

In concluzie, trecerea salariatilor la o alta subunitate nu o veti putea realiza printr-o decizie unilaterala de modificare a locului de munca emisa de angajator, ci prin act aditional.

Tags: schimbarea locului de muncaposturi vacantecodul munciiact aditional


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Desfiintare subunitate. Schimbarea locului de munca al salariatilor
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"