Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cumulul pensiei cu salariul. Caz practic



Supunem atentiei dvs. cazul unei societati care are si un angajat pensionat (decizia de pensionare la limita de varsta e din anul 2001). Societatea l-a angajat in 2006.

Vom stabili in ce masura societatea a procedat corect si cum poate verifica daca situatia actuala este una legala.

Pensionarul la limita de varsta poate cumula pensia cu salariul. Pensionarul care obtine venituri ca urmare a unui raport de munca in temeiul unui contract de munca datoreaza la bugetul de stat atat contributia la bugetul asigurarilor sociale de stat cat si contributia la asigurarile sociale de sanatate.

Incheind un nou contract individual de munca pensionarii redevin contribuabili in sistemul public de pensii, avand dreptul la recalcularea pensiei si obligatia platii contributiei la sistemul asigurarilor sociale.

Asadar, persoana care, dupa pensionare, continua sa desfasoare o activitate in baza unui contract individual de munca este obligata sa plateasca contributia la sistemul asigurarilor sociale, angajatorul avand obligatia sa retina, sa calculeze si sa vireze contributia individuala.

De asemenea, angajatorul are obligatia sa vireze contributia angajatorului la sistemul asigurarilor sociale in functie de conditiile de munca in care isi desfasoara activitatea salariatul.

In sistemul asigurarilor pentru somaj, asiguratii pot fi cetatenii romani care sunt incadrati in munca sau realizeaza venituri in Romania, in conditiile legii, cu exceptia persoanelor care au calitatea de pensionari, in conformitate cu dispozitiile art. 18 alin. (2) din Legea 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare. Asadar, in privinta contributiei la sistemul asigurarilor pentru somaj, persoana care are in acelasi timp calitatea de pensionar nu datoreaza contributie la somaj.

Astfel cum prevede art. 257 alin. (3) din Legea 95/2006, contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate se calculeaza asupra tuturor veniturilor in cazul persoanelor care realizeaza venituri din salarii si venituri din pensii, indiferent de nivelul pensiei.

Avantajele cumulului pensiei cu salariul consta in recalcularea pensiei si marirea punctului de pensie.

Tags: cumul pensie cu salariucontract individual de muncarecalcularea pensieiLegea 95/2006contributie la somaj


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Cumulul pensiei cu salariul. Caz practic
Rating:
Nota: 2.5 din 2 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"