Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reguli de aur pentru orice angajat, inca de la primul loc de munca. Ce abuzuri mai comit angajatorii?



Angajatorii nu sunt intotdeauna dispusi sa respecte legea. Numerosi angajatori sunt gata sa stirbeasca drepturile angajatilor lor pentru simplul fapt ca pot si li se ofera ocazia. Angajatii care nu isi cunosc drepturile sunt numerosi si la fel de multi sunt cei care si le cunosc dar nu solicita sa le fie respectate. Din teama ca vor fi defavorizati la promovare, din teama ca vor fi dati afara, unii angajati renunta la drepturile pe care legea le ofera in mod neconditionat.


Recomandarea mea? Fiecare angajat ar trebui sa urmeze un curs basic de legislatia muncii. Nu va trebuie tratatul de dreptul muncii, scris de dnul Alexandru Ticlea sau carti de specialitate scrise de doamna Rauca Dimitriu (decat daca doriti specializare in domeniu). Pentru cei care lucreaza in orice fel de domeniu, recomand pregatire de baza. Angajatii ar trebui sa faca o minima investitie in viitorul lor profesional si personal si sa citeasca minim o data pe an, Codul muncii.

Cateva dintre drepturile pe care numerosi angajatori le neglijeaza, la ignora, se prefac ca nu exista sau sunt optionale:

- dreptul la cele minim 20 de zile de concediu de odihna

- dreptul la salariu corespunzator pentru munca prestata. Daca lucrezi 8 ore pe zi, ai dreptul la minim 1050 de lei (salariul minim valabil de la 1 iulie 2015 iar de la 1 ianuarie 2016, va fi de 1200 de lei, cel mai probabil).

- dreptul sa ti se retina si sa se vireze contributii de catre angajator, astfel incat, daca vreodata vei avea nevoie, sa beneficiezi de servicii medicale gratuite si/sau compensate. Nu mai punem la socoteala faptul ca aceste contributii se duc si la pensie. Poate ca acum nu crezi ca este timpul sa te gandesti la pensie insa ceva in plus inseamna mai mult decat absolut nimic. Se prea poate ca peste ani si ani, sa regreti anii in care nu te-ai ingrijit de pensia ta.

- dreptul de a alege daca vei semna sau nu contractul de munca, clauze de formare profesionala, clauze de neconcurenta, clauze de orice fel, acte aditionale de modificare a contractului de munca si orice alt document unde ti se cere o semnatura.

Nu exista act pe catre trebuie sa il semnezi in mod obligatoriu. Daca ti se cere semnatura, inseamna ca trebuie sa fii de acord cu cele scrise in act. Daca nu esti de acord, nu semnezi. Este chiar atat de simplu.

- dreptul de a citi pana la capat orice act pe care urmeaza sa il semnezi. Daca vezi ca angajatorul te grabeste sau rade de tine ca vrei sa citesti cu atentie actele pe care urmeaza sa le semnezi, cu atat mai mult iti recomand sa citesti totul cu atentie, de cate ori este nevoie. Daca ceva iti este neclar, te sfatuiesc sa citesti contractul impreuna cu cineva avizat, cu experienta in dreptul muncii, legislatia muncii si HR, in domeniul juridic.

Mai sus am delimitat doar cateva dintre sutele de drepturi ce revin angajatilor din Romania. Legislatia muncii nu este greoaie decat in masura in care nu o cunosti. Daca nu cunosti legea, iti va fi tare greu sa ii aplici prevederile si sa stabilesti masura in care ai dreptate cand se isca un conflict de munca.

Daca ai apucat sa citesti cateva capitole din Codul Muncii, iti garantez ca ai toate sansele sa descoperi exemple evidente de nerespectare a legislatiei in vigoare, in randul angajatorilor din jurul tau. Vei descoperi abateri mai mici si abateri grosolane.

Angajatorii tai, angajatorii sotiei/ sotului, angajatorii prietenilor tai... Toti angajatorii ar putea sa respecte sau nu legislatia muncii. Evident, trebuie sa o cunoasca in detaliu absolut. Si la final, nu doar ei ajuta la respectarea legii, ci si angajatul. Desi nu ii cere nimeni sa devina expert in dreptul muncii, are datoria absoluta si incontestabila de a-si cunoaste drepturile si de a si le apara cu fiecare ocazie.

Sa aveti succes, curaj profesional si cariere stralucite!



Maria Nicutar



de Maria Nicutar
Jurnalist de Dreptul Muncii, Afaceri si HR


 


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Reguli de aur pentru orice angajat, inca de la primul loc de munca. Ce abuzuri mai comit angajatorii?
Rating:
Nota: 3.94 din 9 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."