Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Caz practic: Compensarea si calcularea platilor datorate



Analizam in randurile urmatioare situatia unei PFA ca a platit impozit pe veniturile anticipate in anul 2011, cand a inceput activitatea. Platile au fost efectuate la termenele legale.

Prin declaratia finala 200, s-a obtinut un venit mai mic decat cel declarat si a ramas un impozit platit in plus.

Pentru anul 2012, PFA in cauza nu a mai achitat impozitul pe venit (anrticipat), doar in decembrie 2012. PFA in cauza a considerat ca se compenseaza cu impozitul platit anticipat mai mare in anul 2011. La fel a procedat si in anul 2013. ANAF a calculat majorari si penalitati, considerand ca platile anticipate nu au fost efectuate la timp.



Cu ajutorul specialistilor PortalContabilitate, vom stabili care este modul corect de a compensa platile si daca aceste majorari sunt sau nu datorate.

In acest sens, tinem cont de prevederile art.116 alin.1 din Codul de Procedura Fiscala prin compensare se sting creantele statului sau unitatilor administrativ-teritoriale ori subdiviziunilor acestora reprezentand impozite, taxe, contributii si alte sume datorate bugetului general consolidat cu creantele debitorului reprezentand sume de rambursat, de restituit sau de plata de la buget, pana la concurenta celei mai mici sume, cand ambele parti dobandesc reciproc atat calitatea de creditor, cat si pe cea de debitor, cu conditia ca respectivele creante sa fie administrate de aceeasi autoritate publica, inclusiv unitatile subordonate acesteia.
 
(2) Creantele fiscale ale debitorului se compenseaza cu obligatii datorate aceluiasi buget, urmand ca din diferenta ramasa sa fie compensate obligatiile datorate altor bugete, in mod proportional, cu respectarea conditiilor prevazute la alin.(1).

In vederea compensarii sumelor datorate cu cele platite, trebuie depusa o cerere de compensare in care sa se solicite acest lucru.

Atentie:  Compensarea putea fi facuta si din oficiu de catre organul fiscal, dar intrucat nu exista termen fix pentru efectuarea acesteia, autoritatile fiscale asteapta de obicei solicitarea contribuabilului in acest sens.

Asadar, concluzionam ca dobanzile si penalitatile de intarziere au fost calculate incepand cu fiecare termen de scadenta la care nu s-a achitat obligatia de plata, respectiv impozitul anticipat datorat trimestrial.
 
Sfatul nostru este ca ulterior depunerii cererii de compensare sa depuneti o cerere si pentru recalcul acessorii, existand posibilitatea diminuarii dobanzilor si penalitatilor de intarziere.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Tags: plati anticipatetaxe pfaplati anticipate pfaplati datoratepenalitati pfa


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Caz practic: Compensarea si calcularea platilor datorate
Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"