Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrare contabila gresita. Corectarea erorii



O societate a inregistratat gresit in contabilitate o achizitie pe mijloace fixe desi trebuia inregistrata ca obiect de inventar.

Vom vedea care sunt inregistrarile contabile care se impun in situatia de fata pentru reglarea operatiunii, atat in situatia in care mijlocul fix a fost integral amortizat, cat si in cazul in care mijlocul fix mai are perioada ramasa de amortizat.

Solutia consultantului:

Din punct de vedere contabil, corectarea erorilor se  efectueaza in conformitate cu prevederile punctului 63 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin " " OMFP 3055/2009.

Potrivit acestuia, erorile constatate in contabilitate se pot referi fie la exercitiul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente.
 
Corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor.
 
Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultand din greseala de a utiliza sau de a nu utiliza informatii credibile care:
   a) erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;
   b) ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anuale.
 
Astfel de erori includ efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor.
 
Corectarea erorilor aferente exercitiului financiar curent se efectueaza pe seama contului de profit si pierdere. Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat. Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totusi, pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere erorile nesemnificative.

Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabile. Se considera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu se efectueaza in context, avand in vedere natura sau valoarea individuala sau cumulata a elementelor.
 
Asadar, erorile semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza pe seama rezultatului reportat, cu ajutorul contului 1174 -  "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile".

Prin urmare, corectarea erorilor aferente anilor precedenti se va efectua pe seama rezultatului reportat, pentru fiecare an. Pentru corectarea erorilor se vor depune, la organul fiscal competent, declaratii rectificative privind impozit profit aferent anilor carora le apartin erorile, prin completarea formularului 101 "Declaratie privind impozitul pe profit". Pe baza acestora se stabileste diferenta de impozit pe profit. De asemenea, atunci cand rezulta diferente de impozit de plata se calculeaza si inregistreaza penalitatile prevazute de lege.

Astfel, pentru situatia dvs. va propun urmatoarele inregistrari contabile:
1) in situatia in care mijlocul fix este amortizat complet:
a) inregistrarea obiect de inventar  
21xx= 1174 cu suma in rosu si la aceeasi valoare
303=1174 cu suma in negru

b) corectare cheltuieli de amortizare
1174=28xx cu suma in rosu

Si inregistrarea uzurii obiectului de inventar
1174= 303 cu suma in negru

Si concomitent inregistrarea obiectului de inventar in conturi in afara bilantului debit 8035 - Stocuri de natura obiectelor de inventar date in folosinta

2) In situatia in care mijlocul fix nu este amortizat complet:
a) inregistrare obiect de inventar  
21xx= 1174 cu suma in rosu si la aceeasi valoare
303=1174 cu suma in negru

b) corectare cheltuieli de amortizare
1174=28xx cu suma existenta in soldul contului, in  rosu

Inregistrare uzura obiect de inventar

1174= 303 cu suma in negru la intreaga valoare sau in cazul in care uzura obiectelor de inventar se va calcula pe aceeasi perioada, caz in care nu trebuie sa mai depuneti declaratii rectificative, atunci veti inregistra:

1174=303 cu suma in negru, (suma egala cu cea existenta in soldul contului 28xx) si inregistrarea diferentei:
603=303

Si concomitent inregistrarea obiectului de inventar in conturi in afara bilantului debit 8035 - stocuri de natura obiectelor de inventar date in folosinta.

Tags: ProceduriInregistrari si Politici Contabilecorectarea erorilorobiecte de inventarmijloace fixeamortizare


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Inregistrare contabila gresita. Corectarea erorii
Rating:
Nota: 3.38 din 4 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"