Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA. Monografie contabila pentru fonduri nerambursabile



Intrebare: La o intreprindere individuala s-au acordat fonduri nerambursabile pentru achizitionare teren arabil. Care va fi astfel monografia contabila la achizitia terenului si cum se inregistreaza veniturile (pentru ca terenul nu se amortizeaza)?

Suma acordata trece pe venit in momentul in care banii apar in extrasul de cont? Trebuie platit impozit si fond de sanatate pentru suma respectiva?

Raspuns:
Art. 48 alin. (8) din Codul fiscal reglementeaza obligatia de a organiza si conduce contabilitatea in partida simpla, cu respectarea reglementarilor in vigoare privind evidenta contabila, si sa completeze Registrul-jurnal de incasari si plati, Registrul-inventar si alte documente contabile prevazute de legislatia in materie.

Normele metodologice privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil in conformitate cu prevederile Legii 571/2003 privind Codul fiscal au fost aprobate prin OMFP 1040/2004. Contabilitatea in partida simpla este o contabilitate bazata pe evidentierea incasarilor si platilor, venitul net anual din activitati independente determinandu-se ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea. Atat incasarile cat si platile se trec in jurnalul de incasari si plati, la data incasarii/platii.

Potrivit pct. 51 din OMFP 1040/2004 , orice suma platita, respectiv incasata, in numerar sau prin banca se va inregistra in mod obligatoriu, cronologic, in Registrul-jurnal de incasari si plati (cod 14-1-1/b). Astfel, potrivit regulei generale care guverneaza contabilitatea in partida simpla, momentul incasarii este cel care determina identificarea unui venit, in timp ce momentul platii este cel care determina identificarea unei cheltuieli.

Asadar, veti inregistra sumele primite din fonduri nerambursabile la rubrica Incasari prin banca  in Registrul jurnal pentru incasari si plati, iar achizitiade tern o veti inregistra la rubrica Plati (in numerar/sau prin banca).

Din punct de vedere fiscal, consideram ca  venitul  din fonduri nerambursabile constituie venit neimpozabil la determinarea venitului net, motiv pentru care nu intra in baza de calcul a impozitului pe venit si a contributiei de asigurari pentru sanatate.
 
Conform art. 42 lit. a) si r) din Codul fiscal in intelesul impozitului pe venit, urmatoarele venituri nu sunt impozabile:

a) ajutoarele, indemnizatiile si alte forme de sprijin cu destinatie speciala, acordate din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale si din alte fonduri publice, inclusiv cele din fonduri externe nerambursabile, precum si cele de aceeasi natura primite de la alte persoane, cu exceptia indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca. Nu sunt venituri impozabile indemnizatiile pentru: risc maternal, maternitate, cresterea copilului si ingrijirea copilului bolnav, potrivit legii;

(......)
r) subventiile primite pentru achizitionarea de bunuri, daca subventiile sunt acordate in conformitate cu legislatia in vigoare;"
Cu privire la terenul achizitionat, acesta se va include in Registrul inventar, potrivit art. 48 alin. (9) din Codul fiscal (In Registrul-inventar se trec toate bunurile si drepturile aferente desfasurarii activitatii). Cu privire la deductibilitate, art. 48 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal face trimitere la regulile privind amortizarea prevazute in titlul II din Codul fiscal , conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile aferente veniturilor, pentru a putea fi deduse, fiind cuprinse la art. 48 alin. (4) din Codul fiscal .

In acest sens, bunurile achizitionate care au o valoare de intrare mai mare decat limita stabilita de 1800 lei sunt considerate mijloace fixe si vor face obiectul amortizarii, deductibile fiind cheltuielile cu amortizarea acestor mijloace fixe incepand cu momentul achizitiei si nu valoarea integrala a achizitie. Fiind aplicabile prevederile art. 24 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal , pe cale de consecinta, terenul achizitionat nu va reprezenta activ amortizabil, neputandu-se deduce cheltuieile cu amortizare. Asadar cheltuiala cu terenul va reprezenta o cheltuiala nedeductibila la determinarea venitului net impozabil.

Tags: pfamonografie contabilafonduri nerambursabileintreprindere individualaachizitie terencodul fiscalfond de sanatate


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

PFA. Monografie contabila pentru fonduri nerambursabile
Rating:
Nota: 4 din 5 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"