Portal de stiri si analize economice

** Informatii de specialitate de la profesionisti in domeniu **

Util / Contabilitate si fiscalitate

Contractul de inchiriere   

BlogulSpecialistului.ro » Util » Contabilitate si fiscalitate » Contractul de inchiriere


Tags: contract de inchiriere, model contract de inchiriere, contabilitate, legea contabilitatii, conta, Monitorul Oficial, TVA, legislatie contabila, codul fiscal, taxare inversa, consultant fiscal, taxe si impozite


Documente necesare

Contractele de inchiriere se inregistreaza la Administratia Finantelor Publice in a carei raza teritoriala isi are domiciliul, indiferent de locul unde se afla imobilul inchiriat.

Pentru incheierea acestor contracte sunt necesare urmatoarele acte:

  • contractul de inchiriere in 3 exemplare;
  • extrasul de carte funciara nu mai vechi de 15 zile sau copia dupa cartea de identitate pentru bunurile imobile;
  • copiile actelor de identitate ale proprietarilor;
  • copia codului unic de inregistrare fiscala, daca proprietarul este persoana juridica;
  • declaratia de venit estimativa completata de fiecare coproprietar.

Contractele de inchiriere trebuie inregistrate in termen de 15 zile de la semnare.

ATENTIE!

Este necesar a fi retinut ca, in cazul existentei mai multor proprietari ai imobilului, pentru inregistrarea contractului de inchiriere, este obligatoriu ca fiecare dintre acestia sa se prezinte la administratia fiscala de domiciliu sau, in baza unei imputerniciri notariale primite de la ceilalti proprietari, se poate prezenta doar unul dintre proprietari la aministratia fiscala, in calitate de proprietar imputernicit.

Impozitarea veniturilor din inchirierea bunurilor

La art. 61 din Codul fiscal se stipuleaza ca „veniturile din cedarea folosintei bunurilor sunt venituri in bani si/sau in natura, provenind din cedarea folosintei bunurilor mobile sau imobile, obtinute de catre proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal”. Acestea se impoziteaza in cote forfetare, astfel: 25% din valoarea venitului este scutit de impozit, iar pentru restul de 75% se plateste cota de 16%.

Contabilitatea contractelor de inchiriere

Din punct de vedere contabil, elementele prezentate in situatiile financiare anuale se evalueaza in conformitate cu principiile contabile generale, conform contabilitatii de angajamente. Astfel, efectele tranzactiilor si ale altor evenimente sunt recunoscute atunci cand tranzactiile si evenimentele se produc si sunt inregistrate in contabilitate si raportate in situatiile financiare ale perioadelor aferente.

In baza principiul independentei exercitiului, trebuie sa se tina cont de veniturile si cheltuielile aferente exercitiului financiar, indiferent de data incasarii sau platii acestor venituri si cheltuieli.

Potrivit punctului 174 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin O.M.F.P. nr. 1.752/2005, cheltuielile efectuate in exercitiul financiar curent, dar care privesc exercitiile financiare urmatoare, se inregistreaza distinct in contabilitate, la cheltuieli in avans.

Cautati contracte corect intocmite?
In baza legislatiei in vigoare si cu clauze explicit formulate?
...Click aici pentru mai multe detalii!


Documente justificative in contabilitate

In situatia in care proprietarul bunului inchiriat este persoana fizica, iar chiriasul este persoana juridica, atunci persoana fizica nu are posibilitatea de a emite factura de chirie, motiv pentru care persoana juridica poate folosi ca documente justificative la inregistrarea in contabilitate, atat contractul de inchiriere, incheiat intre parti, cat si orice alt document justificativ care sa ateste efectuarea platii (de exemplu, chitanta de mana, cu respectarea prevederilor Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.850/2004 privind registrele si formularele financiar-contabile).

EXEMPLU

O societate comerciala incheie un contract de inchiriere cu o persoana fizica, proprietarul unui imobil. Chiria lunara perceputa de proprietar este de 2.000 lei/lunar, iar durata contractului este de 5 ani. Chiriasul plateste in avans chiria pe 1 an si 6 luni.

1. Inregistrarea chiriei platite in avans pe 1 an si 6 luni (18 luni) in suma de 36.000 lei (18 luni X 2.000):

471
„Cheltuieli inregistrate in avans”

=

401
„Furnizori”

36.0002. Plata in avans se face pe baza unei chitante de mana care contine toate elementele minimale cerute de O.m.f.p. 1.850/2004.

401
„Furnizori”

=

5121
„Conturi la banci in lei”

36.0003. Lunar, se inregistreaza cheltuiala cu chiria.

612
„Cheltuieli cu redeventele, = 471 ”Cheltuieli inregistrate 1.000 locatiile de gestiune si chiriile”

=

471
„Cheltuieli inregistrate in avans”

2.000


Conform contractului, dupa 1 an si jumatate, pe toata perioada contractului, plata chiriei se va face lunar ceea ce inseamna ca societatea (chiriasul) va inregistra lunar cheltuiala cu chiria in contul 612 „Cheltuieli cu redeventele, locatiile de gestiune si chiriile”, fara a mai utiliza contul 471 „Cheltuieli inregistrate in avans”.

Este de remarcat faptul, ca la contractele de inchiriere incheiate intre o persoana fizica, in calitate de locator, si o persoana juridica in calitate de locatar, nu se mai inregistreaza T.V.A. la calculul ratei.

ATENTIE!

In cazul in care persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere sau subinchiriere la sfarsitul anului fiscal, incepand cu anul fiscal urmator, califica aceste venituri in categoria veniturilor din activitati independente, si intra sub incidenta Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2.333/2007 pentru aprobarea Procedurii privind declararea si stabilirea impozitului pe veniturile din cedarea folosintei bunurilor realizate din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere/subinchiriere.

Ai o intrebare din domeniul Contabilitate si fiscalitate? Intreaba specialistii!
Alatura-te comunitatii ClubContabilitate.ro facand CLICK AICI.
Expertii din domeniul Contabilitate si fiscalitate iti raspund la orice intrebare! Detalii aici!

ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

reguli anulare contract, neplata ?

Intrebare: Recent a fost incheiat un Contract intre institutia noastra si o societate de prestari servicii. Contractul inca nu s-a trimis la prestatorul de servicii. Fiindca s-a gresit Contractul, directorul vrea sa il anuleze. Consilierul juridic este in concediu. 1. Contractul se va considera anulat doar daca va fi semnat de toti cei care l-au semnat ? Pe acel Contract trebuiesc scrise: data, stampila si semnatura de anulare a tuturor celor care l-au semnat ? 2. Directorul a spus ca nu trebuie sa se puna stampila, intrucat este un act intern care nu s-a comunicat. Este corect ? 3. Contractul se va taia cu o linie pe diagonala, pe fiecare pagina, se va semna, se va data si se va da numar de inregistrare de anulare ? 4. Contabilul trebuie sa anunte prestatorul ca nu s-a facut nici o plata si motivul ?

Raspuns: Faptul ca nu este semnat de ambele parti, duce la nulitatea documentului.... citeste tot raspunsul aici


BlogulSpecialistului

Ti-a placut articolul Contractul de inchiriere? Aboneaza-te la newsletter-ul GRATUIT si poti sa primesti direct in casuta de email articole precum acesta.


 
 
Ultimele articole adaugate
MJ: Reglementari europene ref recuperarea creantelor  
Se poate acorda retroactiv sporul de vechime?  
Vanzare de drepturi litigioase  
Anunt privind concursul de admitere la INM  
Conceperea unui anunt de angajare eficient   www.legislatiamuncii.ro

Newsletter GRATUIT

Cauta


						

Ultimele stiri

Top articole

Arhiva articole

Links

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.
Din fericire, NU scriem despre
cancan, showbiz, lifestyle sau scandal.
Daca vrei Stiri si Articole din Romania reala,
cu informatii zilnice, articole din economie, politic si administrativ

Da, vreau sa primesc newsletterul zilnic.