Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Oportunitati de afaceri - Pepiniera de pomi fructiferi



Infiintarea unei pepiniere nu a fost un hobby pentru Eugen Szepessy, ci o alegere constienta a unei activitati pe care a considerat-o rentabila. Pepiniera sa este situata in localitatea Unirea, judetul Alba, se numeste Rosafruct si are o activitate de peste 10 ani. "Parerea mea este ca oricare activitate, indiferent de profil, daca e facuta asa cum trebuie, este profitabila. Importante sunt pasiunea, perseverenta si cunostintele din domeniul respectiv", spune dl. Szepessy.ROA

Rosafruct se ocupa cu producerea, prelucrarea si comercializarea materialului saditor pomicol, viticol si ornamental. Oferta ei permite amenajarea chiar si a unei gradini cu dimensiuni reduse, deoarece e vorba de soiuri de pomi de marime medie sau chiar pitici, cum ar fi marul columnar sau nectarinul miniatur (ramurile altoi pentru aceste soiuri sunt aduse de dl. Szepessy din Germania sau Ungaria). Prin ce se deosebesc de pomii obisnuiti? In primul rand prin statura lor mica, apoi prin numarul mare de fructe comparativ cu marimea pomului, dar si prin aspect: unele soiuri au coroane aproape cilindrice.

Azi, cand economia este in picaj, cand obtinerea unui credit de la o banca este un vis frumos, cand cuvintele de ordine sunt: somaj, preturi ridicate, saracie … ei bine da, azi, inca mai ai o sansa de a te salva prin demararea propriei afaceri in agricultura. Afla acum 8 afaceri la cheie care te scot din criza!

Primul pas in afaceri
"Am fost constient ca in calitate de inginer mecanic, intr-o intreprindere metalurgica fara viitor, nu voi reusi niciodata sa-mi realizez dezideratul unic, acela de a fi liber, in multiplele intelesuri ale acestui cuvant", spune dl. Szepessy. Astfel motivat, si-a dat demisia la inceputul lui 1993 si, avand la dispozitie teren agricol mostenit, a devenit un simplu producator agricol.

Succesele marunte, urmate de insuccese de proportii mai mari, toate in aproximativ doi ani, au fost semnale clare ca asa nu se mai poate continua. Si-a dat seama in primul rand ca nu este pregatit profesional, ceea ce l-a determinat sa se specializeze si chiar sa schimbe profilul. A ales un domeniu mai putin cunoscut agricultorilor si chiar horticultorilor profesionisti - pepinieristica, adica activitatea de producere de material saditor pomicol si ornamental.

NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 

Alegerea nu a fost facuta la intamplare. Fata de alti debutanti dl Szepessy a avut doua avantaje: traditia din familie si apropierea de un centru pepinieristic cunoscut in tara (situat la 20 km de Aiud), cu forta de munca specializata. Suma de pornire efectiva a fost foarte mica, in banii de astazi cam cinci-sase milioane de lei. "Dar numai cu acesti bani nu puteam ajunge departe. Am investit timpul meu liber din 1995 incoace si am reinvestit in fiecare an castigul total al anului anterior, fara concedii, distractii sau cheltuieli de prisos."

Sectorul de productie al pepinierei este situat la o distanta de 300 m de cursul raului Mures, in lunca acestuia, ocupand o suprafata de aproximativ 2 ha. Terenul este plan, cu structura luto-nisipoasa, cu posibilitate de irigare si usor accesibil din punct de vedere al cailor de comunicatii. Temperaturile medii din perioada de vegetatie, cat si cele minime din timpul iernii au valori ideale pentru dezvoltarea optima a plantelor, iar precipitatiile, vanturile, fertilitatea solului nu ridica probleme.

E mult mai usor sa produci decat sa vinzi
"Imi amintesc ca in toamna lui 1996 am recoltat din gradina proprie prima mea productie de pruni, caisi, trandafiri si banutei. Cu exceptia unui numar nesemnificativ, de cateva zeci de bucati, am ramas cu marfa nevanduta pana in luna aprilie a anului urmator, cand, foarte aproape de finalul sezonului, cu greu am reusit sa lichidez stocul. A fost o lectie de viata, primita la varsta de 40 de ani, care in limbaj comun suna astfel: e mult mai usor sa produci decat sa vinzi. Daca efortul fizic, intelectual, psihic si financiar e mare, iar rezultatele raman in urma asteptarilor, atunci inseamna ca ceva nu functioneaza asa cum trebuie."

A urmat o perioada de lecturi asidue de carti de management, marketing, psihologie si finante. Influentat de noile cunostinte dobandite in mod autodidact, a inceput sa lucreze intr-un mod mai profesionist, directie pe care a pastrat-o in cursul anilor urmatori. S-a ocupat si de autorizarea activitatii, deoarece producerea de material biologic de inmultire necesita alinierea fata de legi si normative si apoi, ca in orice domeniu productiv si comercial, e nevoie de inregistrare la Fisc. Astfel, din anul 2000 a devenit persoana fizica autorizata.

Organizarea pepinierei
Fiind o activitate complexa, desfasurarea ei se face in trei sfere distincte si anume: productie, prelucrare si comercializare. Productia are loc pe acel teren din apropierea cursului Muresului, despre care am amintit anterior. Dar pentru rotatia culturilor e nevoie de o suprafata de sase ori mai mare ca aceea pe care se face productia in mod concret, pentru ca ciclul de productie este de doi ani si se revine pe acelasi loc dupa o pauza de patru-cinci ani. In acesti ani se pot face alte culturi: grau, porumb etc.

Pomii fructiferi, trandafirii si unele soiuri de plante ornamentale sunt obtinute prin procedeul de altoire. Terenul destinat producerii este, de asemenea, impartit pe trei sectoare. Pe primul se produc portaltoi (marcotiera si scoala de puieti), al doilea este ocupat de plantatii-mama, in cel de-al treilea sector se formeaza pomii altoiti.

Prelucrarea, care inseamna sortare, lotizare, marcare si stocare, se desfasoara partial in camp si, in rest, in curtea fermei. La Rosafruct, stocarea sau depozitarea se fac in stratificatoare, care sunt niste santuri late de 80 cm, adanci de 50-60 cm, umplute cu amestec de nisip si pamant. Pe viitor, in programul de dezvoltare au fost planificate doua constructii. Este vorba de o hala frigorifica pentru pastrarea plantelor si de o hala mica de impachetare pentru trandafiri si pomi fructiferi. "Astfel vom avea posibilitatea sa comercializam material saditor nu numai cu radacini libere, ci si ambalat in pungi de polietilena. Precizez ca 90% din materialul comercializat este produs in firma, restul il achizitionam de la pepiniere autorizate, din tara ori din strainatate."

De problemele administrative ale pepinierei se ocupa personal dl. Szepessy, iar pentru operatiile de altoire aduce personal specializat din satele de langa Aiud. In rest, personalul e compus din trei oameni cu vechime si experienta in domeniu si din alti trei-patru sezonieri. Ca oricare alta unitate autorizata, pepiniera este supravegheata si controlata de Ministerul Agriculturii Alimentatiei si Padurilor prin Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semintelor si Materialului Saditor si Directia Fitosanitara Alba. "Incepand cu anul in curs, vom fi una din cele doua pepiniere acreditate din judet. Acest lucru inseamna ca vom avea o mai mare raspundere, ne vom monitoriza pe noi insine, iar autoritatile vor face controalele finale. Astfel ne va fi mai usor sa realizam implementarea sistemului de management al calitatii, un deziderat al nostru pentru 2007."


Tags: afaceripepinierapomi fructiferi


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Oportunitati de afaceri - Pepiniera de pomi fructiferi
Rating:
Nota: 4 din 2 voturi

Articole conexe

16 idei de afaceri pentru 2013, idei cu sanse de viitor!

Unele idei de afaceri sunt ideale pentru 2013 si detin sanse serioase de viitor. Cei care le vor valorifica vor miza pe produse si servicii cerute in...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Idei de afaceri online de initiat in 2012

de Www.ideideafaceri.ro
Exista numeroase idei de afaceri online care merita demarate in anul 2012. Multe sunt idei in care se pot investi bani putini si care pot oferi...
Management si afaceri
Citeste mai departe

19 idei de afaceri pentru 2012, afaceri la cheie la oferta limitata!

Ideile de afaceri care vin si cu dosare explicative detin sanse si mai mari de profitabilitate. Acestea sunt afaceri la cheie care ne ajuta sa...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Prestarea excelenta a serviciilor (video)

de Www.consiliertv.ro
O strategie, oricat de buna ar fi, trebuie implementata. Pentru aceasta, este nevoie, in primul rand de identificarea celor mai potriviti angajati...
Management si afaceri
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."