Portal de stiri si analize economice

** Informatii de specialitate de la profesionisti in domeniu **

Important / Legislatia muncii

Tratament fiscal pentru diurna acordata administratorului   

BlogulSpecialistului.ro » Important » Legislatia muncii » Tratament fiscal pentru diurna acordata administratorului


Tags: diurna, administrator, venituri asimilate salariilor, indemnizatia bruta, formular 112Vom afla prin randurile de mai jos cum se considera din punct de vedere fiscal cheltuielile cu diurna externa in suma de 35 euro/zi pentru un administrator care nu este salariatul societatii, dar care primeste indemnizatie. Totodata, vom stabili daca sunt asimilate veniturilor de natura salariala.

Administratorul nu are dreptul la diurna. In raport cu deplasarile administratorilor, Codul fiscal considera drept deductibile, conform art. 21 alin. (2) lit. e) si pct. 27 din Normele metodologice de aplicare a acestui articol, doar cheltuielile de transport si de cazare in tara si in strainatate.

Oricare alte sume acordate in virtutea calitatii de administrator vor face obiectul impunerii fiind considerate venituri asimilate salariilor.

In cazul in care se acorda astfel de sume, apreciez ca pot fi asimilate indemnizatiei primite in calitate de administrator  si se vor retine toate impozitele si contributiile sociale obligatorii. Se determina indemnizatia bruta (prin procedeul sutei majorate), la care se aplica cotele corespunzatoare privind impozitul si contributiile sociale aferente.  

Potrivit prevederilor art.55 alin (6) din Codul fiscal, pentru indemnizatii si orice alte sume de aceeasi natura impozabile primite pe perioada delegarii si detasarii, in alta localitate, in Romania si in strainatate, impozitul se calculeaza si se retine la fiecare plata, iar virarea impozitului la bugetul de stat se efectueaza lunar sau trimestrial potrivit prevederilor art. 58 si 60, dupa caz.

Se declara in "Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate" - formular 112.

Ai o intrebare din domeniul Legislatia muncii? Intreaba specialistii!
Alatura-te comunitatii ClubLegislatiaMuncii.ro facand CLICK AICI.
Expertii din domeniul Legislatia muncii iti raspund la orice intrebare! Detalii aici!

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

Semnarea de catre patron a demisiei fara incuviintarea mea.

Intrebare: Am lucrat la firma S.C. Hoplon Security in cadrul Auchan Satu Mare, ca agent de securitate. Intr-o seara a venit la mine seful de tura si a zis ca sa nu ma mai duc la lucru ca se fac reduceri de posturi. Cand mi-am terminat tura in acea zi si m-am pregatit sa ma duc acasa, a zis: "Uite aici o hartie si scrieti demisia". Nu am scris-o, nici prin gand nu-mi era sa demisionez. I-am zis ca nu stiu sigur, dar una e demisie, alta e reducerea de personal. M-am uitat ulterior pe net si asa si este. Nu m-am mai dus. Ca dupa o saptamana, sa-mi vina de la Bucuresti caci acolo are sediul firma, un formular de demisie gata completat cu un alt scris de mana nu al meu, dar semnatura era asemanatoare, probabil au copiat-o din registrul de predare primire post. M-am dus la AJOFM, si mi-au zis ca daca aveam contractual de munca desfacut cum a zis seful de tura primeam somaj, dar asa, cu demisie, nu am dreptul la somaj. Am ramas "in pana" nici cu somaj, nici cu un loc de munca. Asta nu se numeste fals in acte publice? I-am dat in judecata pe cei de la Hoplon Security, ca nici pe ultimele 2 luni nu mi-au dat salariile. In 9 octombrie am prima dezbatere la Tribunalul Satu Mare, dar vreau daca va rog frumos si de la dvs un raspuns. Aceasta firma si cand dadea salariile le dadea la negru, primeam 850 in mana si atata era si pe contractual individual de munca, era cand le dadea si cu doua luni intarziere. Multumesc anticipat!

Raspuns: Art. 81 Codul muncii Demisia Īncetarea contractului individual de muncă CAPITOLUL V Īncetare... citeste tot raspunsul aici


BlogulSpecialistului

Ti-a placut articolul Tratament fiscal pentru diurna acordata administratorului? Aboneaza-te la newsletter-ul GRATUIT si poti sa primesti direct in casuta de email articole precum acesta.


 
 
Ultimele articole adaugate

Newsletter GRATUIT

Cauta


						

Ultimele stiri

Top articole

Arhiva articole

Links

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.
Din fericire, NU scriem despre
cancan, showbiz, lifestyle sau scandal.
Daca vrei Stiri si Articole din Romania reala,
cu informatii zilnice, articole din economie, politic si administrativ

Da, vreau sa primesc newsletterul zilnic.