Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Aplicarea indicelui de corectie s-a prorogat la 1 ianuarie 2013



Avand in vedere art. 170 din Legea 263/2010, care stabileste ca pentru persoanele inscrise la pensie incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, la punctajul mediu anual determinat in conditiile art. 95 se aplica un indice de corectie calculat ca raport intre 43,3% din castigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent si valoarea unui punct de pensie in vigoare la acea data.", ar rezulta ca  Indicele de corectie e calculat ca raport intre 43,3% din castigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent........... In aceasta situatie, vom vedea in ce masura castigul salarial mediu este salariul mediu pe economie din anul precedent sau media aritmetica a salariilor brute realizate de solicitantul pensiei in anul precedent.

Solutia consultantului:

Potrivit art. II, art. 16 din OUG 80/2010, completata prin Legea 283/2011 , termenul prevazut la art. 193 alin. (2), referitor la prevederile art. 102 alin. (2)-(4), art. 169 alin. (6) şi art. 170, din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, se proroga pana la data de 1 ianuarie 2013.

Asadar, prevederile art. 170 s-au prorogat pana la data de 01 ianuarie 2013. Art. 170 prevede ca indicele de corectie se aplica pentru persoanele inscrise la pensie incepand cu data intrarii in vigoare a Legii 263/2010 insa, intrucat aplicarea a fost amanata apreciem ca indicele de corectie se vor aplica persoanelor inscrise la pensie incepand cu data intrarii in vigoare a art. 270.
NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 


In ceea ce priveste castigul salarial mediu brut, desi nu este prevazut in mod expres, apreciem ca acesta este cel comunicat de Institutul de Statistica.

Aceasta, intrucat, daca legiuitorul a avut in vedere castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, a prevazut-o in mod expres (de exemplu art. 11 alin. (3), art. 36).

Tags: indice de corectie1 ianuarie 2013legea nr. 263/2010OUG 80/2010


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Aplicarea indicelui de corectie s-a prorogat la 1 ianuarie 2013
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Neindeplinirea obiectivelor de performanta poate duce la concedierea salariatului?

de Blogul Specialistului
Da, este posibil, insa lucrurile sunt putin mai complicate. Sunt anumite proceduri pe care trebuie sa le respectam pentru a dispune concedierea...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Pasii pe care ii parcurgem in cazul concediilor de risc maternal

de Blogul Specialistului
Concediile de risc maternal se acorda conform reglementarilor OUG 96 din 2003 si a Normelor metodologice de aplicare a legislatiei in domeniu. 1....
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Invoirea salariatului nu ii suspenda contractul de munca si nu se inregistreaza in Revisal

de Adela Simonescu
Cu toate ca nu este reglementata in Codul Muncii sau in alt act normativ, invoirea reprezinta o notiune de care ne lovim adesea si pe care trebuie sa...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Care sunt elementele esentiale ale informarii la angajare?

de Adela Simonescu
Asa cum bine stim, orice persoana selectata in vederea angajarii trebuie sa fie informata cu privire la un anumit minim de informatii...
Legislatia muncii
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"