Portal de stiri si analize economice

** Informatii de specialitate de la profesionisti in domeniu **

Important / Legislatia muncii

Cele mai noi modificari aduse Codului Muncii   

BlogulSpecialistului.ro » Important » Legislatia muncii » Cele mai noi modificari aduse Codului Muncii


Tags: Codul muncii, modificari, clauza de confidentialitate


BNS a lansat recent campania prin care se doreste modificarea legislatiei muncii asa cum se regaseste aceasta in momentul de fata. Pentru ca noile modificari sa ajunga la Parlament, initiativa trebuie sa fie sustinuta de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot.

Va prezentam in continuare toate modificarile propuse de BNS, precum si textele abrogate si revenirile la textele initiale.

Schimbari propuse prin introducerea de texte noi

Mentionam inainte de toate ca se doreste, inca de la inceputul Codului muncii, revenirea la textul initial prin mentionarea faptului ca prezentul cod reglementeaza raporturile individuale si colective de munca.

Mentionam ca formularea actuala, nemodificata, este aceasta:

Art. 1. [obiectul reglementarii]
(1) Prezentul cod reglementeaza domeniul raporturilor de munca, modul in care se efectueaza controlul aplicarii reglementarilor din domeniul raporturilor de munca, precum si jurisdictia muncii.

Alte modificari propuse de BNS si incluse in documentul pe care il puteti consulta integral la sfarsitul articolului de fata:

Art. 17 alineatul (3) ptc. a) se modifica prin introducerea unui nou punct, punctul a1)

a1) modalitatile de verificare a aptitudinilor profesionalesi personale;

Se modifica, in plus, si punctul e) prin introducerea sintagmei semnalate mai jos:

e)    obiectivele de performanta individuala, precum si criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului;

La alineatul (5) al aceluiasi articol se adauga urmatoarele alineate:

(5)1 Angajatorul are obligatia de a comunica in scris salariatului propunerea de modificare a contractului individual de munca.

(5)2 Salariatul are obligatia de a comunica in scris raspunsul sau angajatorului in termen de 10 zile de la data luarii la cunostinta a propunerii.

(5)3 In cazul in care salariatul nu este de acord cu propunerea angajatorului sau nu raspundem termenul prevazut la alin. (5)2, contractul individual de munca nu poate fi modificat.

(5)4 In cazul in care salariatul este de acord cu propunerea de modificare a contractului individual de munca, parti le vor incheia in scris actul aditional la contract in termen de 15 zile de la data luarii la cunostinta de catre angajator a acordului exprimat de catre salariat. Actul aditional va intra in vigoare in momentul semnarii de catre parti, chiar daca acesta este incheiat dupa expirarea termenului de 15 zile.Articolul 20 alin. (2) se modifica prin introducerea unui nou alineat, alineatul d^1, dupa cum urmeaza:

d1) clauza de obiectiv de performanta.


In ce priveste activitatea prestata de salariat pe perioada desfasurarii contractului de munca, sunt efectuate modificari care impun restrictii noi.

Astfel, sunt propuse urmatoarele schimbari:


Art. 21
(1) La incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si introduce in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca in timpul executarii contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada existentei a contractului individual de munca.

Sunt, de asemenea, introduse texte noi:

(1)^1   Partile nu pot conveni introducerea unei clauze de neconcurenta in contractul individual de munca decat in situatia in care angajatorul dovedeste ca prestarea unei activitati de catre salariat in conditiile alin.(1) este de natura sa produca un prejudiciu.

(2)    Angajatorul poate denunta unilateral clauza de neconcurenta oricand pe parcursul aplicarii acesteia.

(3)    In mod exceptional, partile pot stabili aplicarea unei clauze de neconcurenta dupa incetarea contractului individual de munca cu respectarea urmatoarelor conditii:

a)    Precizarea expresa a activitati lor ce fac obiectul clauzei;
b)    Precizarea expresa a duratei de aplicabilitate a clauzei;
c)    Indicarea locurilor de munca pentru care opereaza interzicerea la angajare;
d)    Precizarea expresa a ariei teritoriale in care salariatul nu se poate angaja;
e)    Dovedirea producerii unui prejudiciu real, concret si material angajatorului in cazul nerespectarii clauzei;
f)    Stabilirea si plata indemnizatiei la care este indreptatit fostul salariat.


Formatul actual din Codul muncii in ce priveste clauza de neconcurenta este urmatorul:


Art. 21. [clauza de neconcurenta]

(1) La incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.

(2) Clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului, cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare, perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii, precum si aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul.

(3) Indemnizatia de neconcurenta lunara datorata salariatului nu este de natura salariala, se negociaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca sau, in cazul in care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.

(4) Indemnizatia de neconcurenta reprezinta o cheltuiala efectuata de angajator, este deductibila la calculul profitului impozabil si se impoziteaza la persoana fizica beneficiara, potrivit legii.

Totodata, propunerea emisa de BNS adauga un articol nou in aceasta sectiune, dupa cum urmeaza:

Art. 21^1
(1)    Cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunara datorata salariatului este de:

a)    cel putin 25% din salariul de baza, in cazul clauzei de neconcurenta aplicabile pe parcursul executarii contractului individual de munca;
b)    cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca sau, in cazul in care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.


Referitor la clauza de confidentialitate, trebuie sa mentionam ca BNS propune ca aceasta sa nu se mai aplice dupa incetarea contractului de munca, ci numai in perioada in care acest contract este valabil.

In documentul pe care l-am atasat mai jos veti regasi in intregime prevederile propuse de BNS spre abrogare, cu mentiunea ca aceste modificari sunt importante. In plus, au fost facute numeroase propuneri de texte noi, reformulari, precum si reveniri la textele initiale.

Toate aceste modificari pot fi consultate AICI.


Ai o intrebare din domeniul Legislatia muncii? Intreaba specialistii!
Alatura-te comunitatii ClubLegislatiaMuncii.ro facand CLICK AICI.
Expertii din domeniul Legislatia muncii iti raspund la orice intrebare! Detalii aici!

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

Ce acte trebuiesc eliberate dupa expirarea CIM

Intrebare: Am avut CIM pe perioada determinata de 6 luni, pe data de 20 mai mi-a expirat contractul, nu am mai dorit prelungirea lui, iar pe 21 mai am fost pt lichidare, dar mi s-a spus ca nu se poate face decat dupa data de 5.06 cand o sa mi se dea avansul pt zilele lucrate, explicandumi-se ca nu ma pot scoate din REVISAL decat la sfarsitul lunii, desi contractul este expirat dupa 20mai. Este corecta aceasta decizie sau ma amana doar pt a-si bate joc in cotinuare (ca la asta sunt foarte buni)? Ce acte mai trebuie sa-mi elibereze vechiul angajator care mi-ar fi de folos (sau nu) la noul loc de munca? Mentionez ca acum nu sunt angajata, dar as putea sa ma angajez pana mi se face lichidarea la vechiul loc de munca? Va multumesc pt atentia acordata intrebarilor mele!

Raspuns: Plata drepturilor salariale se face la data stabilita prin CIM si RI in acest scop, adica data de pl... citeste tot raspunsul aici


BlogulSpecialistului

Ti-a placut articolul Cele mai noi modificari aduse Codului Muncii? Aboneaza-te la newsletter-ul GRATUIT si poti sa primesti direct in casuta de email articole precum acesta.


 
 
Ultimele articole adaugate
Statutul profesiei de mediator 2015  
Ce trebuie sa stii despre munca la negru in 2015  
Legea nr. 51 din 1995, actualizata 2015  
Proceduri si politici contabile pentru activitatea de productie  
Propunere legislativa: Se va modifica legea profesiei de avocat?  

Newsletter GRATUIT

Cauta


						

Ultimele stiri

Top articole

Arhiva articole

Links

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.
Din fericire, NU scriem despre
cancan, showbiz, lifestyle sau scandal.
Daca vrei Stiri si Articole din Romania reala,
cu informatii zilnice, articole din economie, politic si administrativ

Da, vreau sa primesc newsletterul zilnic.