Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Expertii raspund: Intocmirea corecta a declaratiei 390 pentru o factura de avans



Analizam situatia unei firme care factureaza si incaseaza, in luna februarie 2014, un avans din partea unui partener din comunitatea europeana.

In luna martie s-au efectuat livrarea si stornarea avansului, precum si acordarea unui discount pe aceeasi factura cu produsele si stornarea avansului, informeaza Infotva.manager.ro.

Cu ajutorul specialistilor PortalContabilitate.ro, vom stabili cum se va intocmi in luna martie Declaratia 390 pentru cele trei elemente ale facturii, in situatia in care in luna februarie, se declara factura de avans ca o livrare sau ca o prestare de serviciu.

Referitor la intrebarea adresata de dumneavoastra, intr-adevar raspunsul oferit initial a fost eronat, probabil dintr-o neintelegere exacta a intrebarii, fapt ce a condus la o confuzie referitoare la notiunea de avans pentru livrari intracomunitare de bunuri .
 
Ordinul 76/2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) „Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare" precizeaza urmatoarele:
 
„SECŢIUNEA a 2-a
1. Se completeaza, cu tranzacţiile intracomunitare efectuate, in urmatoarea ordine:
a) livrari intracomunitare de bunuri (L);
b) livrari ulterioare de bunuri efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare (T);
c) achizitii intracomunitare de bunuri, achizitii care urmeaza transferurilor scutite, achizitii efectuate de beneficiarul livrarii ulterioare in cadrul unei operatiuni triunghiulare (A);
d) prestari intracomunitare de servicii (P);
e) achizitii intracomunitare de servicii (S).

Fiecare pagina aferenta sectiunii a 2-a va contine in antet informatii privind codul de inregistrare in scopuri de TVA, perioada aferenta si numarul paginii.

a) Livrari intracomunitare de bunuri - se inscrie suma totala a livrarilor intracomunitare de bunuri scutite de la plata taxei in conditiile art. 143 alin. (2) lit. a) si d) din Codul fiscal, pe fiecare cumparator, pentru care exigibilitatea taxei ia nastere in luna calendaristica respectiva, inclusiv sumele din facturile pentru incasari de avansuri pentru livrari intracomunitare de bunuri, scutite.”
 
Prin urmare,conform punctului a) din Ordinul 76/2010 mentionat mai sus, avansul facturat este considerat livrare intracomunitara si se declara in declaratia recapitulativa 390 la livrari intracomunitare de bunuri (L).De asemenea,cele 3 elemente ale facturii (produse livrate,stornare avans si discount) se declara la  livrari intracomunitare de bunuri (L).

raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Tags: declaratia 390livrare avansstornare avans


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Expertii raspund: Intocmirea corecta a declaratiei 390 pentru o factura de avans
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"