Portal de stiri si analize economice

** Informatii de specialitate de la profesionisti in domeniu **

Important / Contabilitate si fiscalitate

Cheltuieli cu cazare si transport. Deducerea cheltuielilor   

BlogulSpecialistului.ro » Important » Contabilitate si fiscalitate » Cheltuieli cu cazare si transport. Deducerea cheltuielilor


Tags: Taxe si Impozite, cheltuieli deductibile, cazare, OMEF 3512/2008, deplasare, transportVom stabili mai jos cum clasificam, din punct de vedere al deductibilitatii, cheltuielile cu cazarea si transportul (deductibilitate limitata la 50%), aferente deplasarii unui salariat in interes de serviciu.

Solutia consultantului:

Conform prevederilor art. 21 din Codul fiscal, cheltuielile sunt considerate deductibile daca sunt efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile sau daca sunt prevazute in alte reglementari in vigoare. Una din aceste reglementari este HG 1860/2006 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii, in cadrul localitatii, in interesul serviciului, cu modificarile ulterioare.

La art. 2 din Hotarare se prevede ca pentru salariatii din cadrul societatilor comerciale la care drepturile salariale se acorda prin negociere, drepturile banesti pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in cadrul localitatii, in interesul serviciului, se acorda in conditiile prevazute in contractele colective sau individuale de munca.

Cheltuielile cu transportul si cazarea suportate de societate pentru salariatii proprii trimisi in delegatie nu sunt limitate.

Astfel, in ceea ce priveste cazarea, la art. 26 se prevede ca persoana trimisa in delegare intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca si in care nu se poate inapoia la sfarsitul zilei de lucru are dreptul la decontarea cheltuielilor de cazare efectuate, pe baza documentelor justificative, in structuri de primire turistice, pentru o camera cu pat individual sau, in cazul in care unitatea nu dispune de o astfel de camera, pentru o camera cu doua paturi, a caror clasificare este de maximum 3 stele sau flori.

In cazul in care cazarea se face in unitati de confort care depaseste cele 3 stele se deconteaza numai 50% din tariful de cazare platit.

Daca salariatul apeleaza la alte forme de cazare (la rude de ex.) acesta va primi 30 de lei pentru o noapte de cazare.

Cheltuielile de transport sunt de asemenea recunoscute atunci cand sunt efectuate pentru salariatii trimisi in delegatie. Transportul se poate face, in functie si de distanta, cu trenul, cu avionul, cu masina societatii sau cu autoturismul personal.

Atunci cand deplasarea se efectueaza cu masina societatii cheltuielile recunoscute sunt cele care se incadreaza in consumul legal stabilit, pe baza foii de parcurs si a cartii masinii.

Daca deplasarea se face cu autoturismul proprietatea personala a salariatului, societatea va plati posesorului autoturismului contravaloarea a 7,5 litri carburant la 100 km parcursi pe distanta cea mai scurta.

Pentru ca societatea sa-si poata deduce cheltuielile cu transportul si cazarea salariatului este necesar ca acesta sa-si completeze Ordinul de deplasare cod 14-5-4, conform prevederilor OMEF 3512/2008 privind documentele financiar contabile, pe baza lui sa primeasca avansul spre decontare, iar la intoarcerea din delegatie sa justifice banii primiti si sa completeze ordinul cu informatiile privind durata deplasarii, destinatia, perioada, suma cheltuita pentru cazare etc.

Ordinul de deplasare, semnat de persoanele din conducerea societatii reprezinta documentul justificativ potrivit caruia se pot inregistra in evidenta contabila sumele utilizate pentru cazare de salariat.
 
Daca societatea utilizeaza autoturismul din dotare pentru activitati mixte si nu vrea sa completeze foile de parcurs deducand astfel numai 50% din cheltuielile legate de acesta (art. 21, alin. (4), lit. t) din Codul fiscal), cheltuielile cu cazarea nu sunt considerate ca „sunt aferente autovehiculului”. Ele sunt deductibile integral daca salariatul a fost trimis in delegatie pentru rezolvarea problemelor legate de activitatea societatii.

Ai o intrebare din domeniul Contabilitate si fiscalitate? Intreaba specialistii!
Alatura-te comunitatii ClubContabilitate.ro facand CLICK AICI.
Expertii din domeniul Contabilitate si fiscalitate iti raspund la orice intrebare! Detalii aici!

ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Implicatii servicii freelanceri

Intrebare: O societate cu CAEN de realizare a software-ului doreste sa foloseasca serviciile prestate de niste programatori freelanceri (de pe diverse site-uri de freelanceri, in special de pe Elance/oDesk; acesti programatori fiind din diferite zone ale lumii. Informativ: Elance/Odesk sunt platforme online care gasesc clienti freelancerilor in schimbul unui comision. Efectiv Elance face factura clientului pe suma totala iar freelancerului i se vireaza suma mai putin comisionul. Nu exista o relatie contractuala directa intre freelanceri si clienti (freelancerii nu emit factura catre clienti ci platforma Elance/Odesk. 1. La sumele achitate pe Elance/oDesk ar trebui sa platesc 16% impozit (pentru veniturile obtinute din Romania de nerezidenti)? Nu exista informatii legate de forma de organizare a freelancer-ului ? daca plateste sau nu impozit pt serviciile prestate pe Elance. 2. Pentru a putea inregistra aceste plati ca si cheltuieli deductibile ar fi obligatorie existenta unui contract intre SRL-ul meu si Elance/oDesk (de regula nu se ofera, ci doar niste simple facturi in care apare scris: programatorul X?tarif orar?numar ore lucrate?total platit)?? 3. Ar trebui sa prezint diferite documente justificative din care sa reiasa necesitatea acestor servicii si care sa dovedeasca faptul ca munca a fost prestata intr-adevar? 4. Avand in vedere ca factura este emisa de catre Elance (sediul in SUA), nu ar trebui inscrisa societate in Registrul Operatorilor Intracomunitari dar mai sunt alte aspecte legale de luat in considerare? Multumesc!

Raspuns: In cazul apelarii la servicii extracomunitare online, impozitul se achita de firma care beneficiaza ... citeste tot raspunsul aici


BlogulSpecialistului

Ti-a placut articolul Cheltuieli cu cazare si transport. Deducerea cheltuielilor? Aboneaza-te la newsletter-ul GRATUIT si poti sa primesti direct in casuta de email articole precum acesta.


 
 
Ultimele articole adaugate

Newsletter GRATUIT

Cauta


						

Ultimele stiri

Top articole

Arhiva articole

Links

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.
Din fericire, NU scriem despre
cancan, showbiz, lifestyle sau scandal.
Daca vrei Stiri si Articole din Romania reala,
cu informatii zilnice, articole din economie, politic si administrativ

Da, vreau sa primesc newsletterul zilnic.