Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Implicatii fiscale in cazul anularii inregistrarii in scop de TVA



Daca o firma este scoasa de la TVA deoarece deconturile de TVA consecutive nu au avut nici o miscare, ce implicatii fiscale.juridice, contabile, declarative s.a.m.d exista?

Cum se emit facturile dupa aceea? Prezentati toate aspectele legate de acest caz.

Solutie contabila: In situatia in care este solicitata neinregistrarea in scop de TVA, pentru marirea plafonului la 220.000 lei de la 1 iulie 2012, conform OUG 24/2012, solicitarea de scoatere din evidenta persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA se poate depune la organele fiscale intre 1 si 10 a fiecarei luni urmatoare perioadei fiscale aplicate de persoana impozabila (luna sau trimestru).

Anularea inregistrarii in scopuri de TVA va fi valabila de la data comunicarii deciziei privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA.
NOU! OG nr. 16/2022 a adus peste 60
de schimbari radicale ale Codului fiscal!


Aflati aici cum trebuie intelese si aplicate noile prevederi!

>> Click AICI <<
 


Organele fiscale competente au obligatia de a solutiona solicitarile de scoatere a persoanelor impozabile din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, cel tarziu pana la finele lunii in care a fost depusa solicitarea.

Persoana impozabila care a solicitat scoaterea din evidenta are obligatia sa depuna ultimul decont, indiferent de perioada fiscala aplicata, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost comunicata decizia de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA si in care are obligatia sa evidentieze valoarea rezultata ca urmare a efectuarii tuturor ajustarilor de taxa.

Persoanele impozabile care solicita in cursul anului 2012 scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA nu au obligatia sa efectueze ajustarile de taxa pentru bunurile/serviciile achizitionate pana la 30 septembrie 2011 inclusiv.

In situatia in care incepand din 1 iulie 2012 nu depuneti declaratia de TVA la doua perioade consecutive vi se anuleaza dreptul de inregistrare TVA din oficiu. Acest lucru are drept consecinte inregistrarea societatii ca neplatitoare de TVA la Administratia fiscal, anularea dreptului de deducere a TVA precum si cel de a colecta TVA, nerespectarea acestora presupunand corectarea prin ajustare a TVA inregistrata in mod eronat.

Fata de cealalta situatie prezentata veti avea statutul de contravenient pentru nedepunerea declaratiilor la termenele legale si veti fi obligat la plata unor amenzi, baza legala de acordare a acestora nefiind abrogata. In cazul eliberarii de facturi cu TVA dupa perioada anularii dreptului de inregistrare TVA va pune intr-o situatie delicata aceasta actiune putand fi interpretata din punct de vedere fiscal si chiar penal daca nu este corectata.

Anularea inregistrarii in scop de TVA, fara contraventie, nu se poate face decat prin modificarea vectorului fiscal (declaratia 010) depunand o declaratie de mentiuni la Administratia Fiscala.

Tags: anularea inregistrarii in scop de tvaimplicatii fiscaletva


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Implicatii fiscale in cazul anularii inregistrarii in scop de TVA
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."