Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Plafonul de plati in valuta



Intrebare: Care este plafonul de plati in valuta pe zi catre un funizor extern in situatia in care se doreste a se face plata in numerar? Platile in numerar sunt plafonate la 5.000 lei/furnizor, prin calculul valuta x curs valutar? Care sunt legile care reglementeaza platile externe in valuta, in numerar?

Raspuns: Platile in valuta cu numerar catre furnizori externi nerezidenti este legala.

Plata nu este plafonata conform O.G. nr. 15/1996 privind intarirea disciplinei financiar-valuta, cu modificari ulterioare, cum ar fi platile in lei limitate la 5.000 lei, per furnizor (10.000 lei pentru furnizorii cash & carry) fara a depasi 10.000 lei zilnic.

Acest lucru este stabilit la pct. 13 din H.G. nr. 2.185/2004 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a O.G. nr. 15/1996, ce stabileste: „operatiunile de incasari si plati in valuta nu intra sub incidenta prevederilor ordonantei“. Acest plafon de 5.000 lei/furnizor prin echivalent in valuta nu este aplicabil platilor catre furnizori externi cand plata se efectueaza intr-o deviza.
Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz

Ghid practic pentru valorificarea eficienta a informatiilor din balanta de verificare

>> Click AICI <<
 


Aceasta este o prevedere cu reglementare in disciplina financiara, insa trebuie analizata incidenta cadrului normativ cu privire la combaterea spalarii banilor. In cazul in care suma depaseste 15.000 euro/zi, sunt aplicabile prevederile de la art. 3 alin. (6) din Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, cu modificari ulterioare, ce stabilesc:

„Persoanele prevazute la art. 8 ori persoanele desemnate potrivit dispozitiilor art. 14 alin. (1) vor raporta Oficiului, in cel mult 10 zile lucratoare, efectuarea operatiunilor cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 15.000 euro, indiferent daca tranzactia se realizeaza prin una sau mai multe operatiuni ce par a avea o legatura intre ele”. Conform prevederilor de la art. 8 lit. k) din Legea nr. 656/2002, agentii economici sunt obligati la raportare.

Astfel, daca suma platii cu numerar depaseste 15.000 euro/zi, inclusiv daca sunt mai multe plati fractionate in zile diferite, insa legata de aceeasi operatie, suma platilor depasind valoarea de 15.000 euro in legatura cu aceeai operatie economica se vor raporta la Oficiul pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor.

Ajutoarele de orice fel se acorda, in lipsa contractului colectiv la nivel de unitate, in cuantumul si in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca incheiat la nivel de ramura sau in contractul individual de munca.

Tags: plafon plati valutanumerarnorme metodologiceact normativspalarea banilorcontractul colectiv de munca


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Plafonul de plati in valuta
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"TOP 7 MODIFICARI din Codul Fiscal aplicabile in 2023. Studii de caz"