Portal de stiri si analize economice

** Informatii de specialitate de la profesionisti in domeniu **

Important / Contabilitate si fiscalitate

Plafonul de plati in valuta    

BlogulSpecialistului.ro » Important » Contabilitate si fiscalitate » Plafonul de plati in valuta


Tags: plafon plati valuta, numerar, norme metodologice, act normativ, spalarea banilor, contractul colectiv de munca


Intrebare: Care este plafonul de plati in valuta pe zi catre un funizor extern in situatia in care se doreste a se face plata in numerar? Platile in numerar sunt plafonate la 5.000 lei/furnizor, prin calculul valuta x curs valutar? Care sunt legile care reglementeaza platile externe in valuta, in numerar?

Raspuns: Platile in valuta cu numerar catre furnizori externi nerezidenti este legala.

Plata nu este plafonata conform O.G. nr. 15/1996 privind intarirea disciplinei financiar-valuta, cu modificari ulterioare, cum ar fi platile in lei limitate la 5.000 lei, per furnizor (10.000 lei pentru furnizorii cash & carry) fara a depasi 10.000 lei zilnic.

Acest lucru este stabilit la pct. 13 din H.G. nr. 2.185/2004 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a O.G. nr. 15/1996, ce stabileste: „operatiunile de incasari si plati in valuta nu intra sub incidenta prevederilor ordonantei“. Acest plafon de 5.000 lei/furnizor prin echivalent in valuta nu este aplicabil platilor catre furnizori externi cand plata se efectueaza intr-o deviza.

Aceasta este o prevedere cu reglementare in disciplina financiara, insa trebuie analizata incidenta cadrului normativ cu privire la combaterea spalarii banilor. In cazul in care suma depaseste 15.000 euro/zi, sunt aplicabile prevederile de la art. 3 alin. (6) din Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, cu modificari ulterioare, ce stabilesc:

„Persoanele prevazute la art. 8 ori persoanele desemnate potrivit dispozitiilor art. 14 alin. (1) vor raporta Oficiului, in cel mult 10 zile lucratoare, efectuarea operatiunilor cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 15.000 euro, indiferent daca tranzactia se realizeaza prin una sau mai multe operatiuni ce par a avea o legatura intre ele”. Conform prevederilor de la art. 8 lit. k) din Legea nr. 656/2002, agentii economici sunt obligati la raportare.

Astfel, daca suma platii cu numerar depaseste 15.000 euro/zi, inclusiv daca sunt mai multe plati fractionate in zile diferite, insa legata de aceeasi operatie, suma platilor depasind valoarea de 15.000 euro in legatura cu aceeai operatie economica se vor raporta la Oficiul pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor.

Ajutoarele de orice fel se acorda, in lipsa contractului colectiv la nivel de unitate, in cuantumul si in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca incheiat la nivel de ramura sau in contractul individual de munca.

Ai o intrebare din domeniul Contabilitate si fiscalitate? Intreaba specialistii!
Alatura-te comunitatii ClubContabilitate.ro facand CLICK AICI.
Expertii din domeniul Contabilitate si fiscalitate iti raspund la orice intrebare! Detalii aici!

ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

se pot trimite 2 opinii - Prejudiciu, iar instanta sa aleaga ?

Intrebare: In Dosarul penal, la ultimul Termen, cand institutia noastra, ca parte civila vatamata, trebuia sa depuna Concluzii scrise - privind pretentiile banesti pe care le are impotriva celor 2 inculpati salariati, s-a inaintat instantei penale 2 inscrisuri: - Adresa - contabilului sef, in care s-au indicat anumite sume, dar fara sa fie insotite de argumente sau de calcule proprii, ci s-a facut trimitere doar la unele Concluzii /prejudicii preliminare puse /calculate de catre experti ( contabil + muzeografic ) si - Concluzii scrise - semnate de catre directorul institutiei in care s-a facut referire ca, referitor la pretentiile banesti ale institutiei noastre, instanta penala sa ia in calcul si precizarile contabilului sef, dar s-a spus ca prejudiciul il constituie cval Contractelor de vanzare-cumparare nelegale. Opinia directorului este si cea a Procurorului, ( Adresa Procurorului catre instanta in ce priveste modul de stabilire al prejudiciului ), insa contabilul sef nu a vrut sa-si insuseasca punctul de vedere /opinia /modul de calcul al procurorului, asaa incat nu a semnat Concluziile scrise ale institutiei alaturi de director si a inaintat opinia sa, separat. La aceasta data, fiind amanata Pronuntarea, se asteapta solutia judecatorului. Va rog sa imi spuneti: 1. - ce prejudiciu va lua in calcul instanta penala ? 2. - trebuie sa se mai trimita instantei penale nistre Precizari privind prejudiciul ? Intrucat, in Concluziile scrise, institutia a facut referire la Adresa contabilului sef, in sensul ca a indicat sumele acestuia ca si pretentii, insa, totodata, in aceleasi Concluzii scrise, directorul a considerat ca prejudiciul este altul, respectiv, cval Contractelor, adica alte sume, mai mari decat cele prezentate de contabilul sef. 3. - Sa se indice si suma cval. Contractelor ? Pentru ca s-a facut referire la acest lucru, dar nu s-a spus si cae ar fi suma acestora. 4. - Ce se poate solicita instantei penale, ce suma /prejudiciu sa ia in calcul ? 5. - Se pot trimite instantei penale 2 opinii /2 moduri de calcul al prejudiciului iar instanta sa aleaga ?

Raspuns: Deja se traseaza concluziile. Daca este necesar se vor cere precizari suplimentare... citeste tot raspunsul aici


BlogulSpecialistului

Ti-a placut articolul Plafonul de plati in valuta ? Aboneaza-te la newsletter-ul GRATUIT si poti sa primesti direct in casuta de email articole precum acesta.


 
 
Ultimele articole adaugate
Consultanta nelimitata pe probleme de contabilitate si fiscalitate  
Atentie: Modificarile fiscal-contabile aduse de OMFP 1802 si OUG 79  
Tot ce trebuie sa stii despre ORDINUL 1802 din 2014  
Esential pentru manageri in 2015!  
Calendar declaratii fiscale ianuarie 2015!  

Newsletter GRATUIT

Cauta


						

Ultimele stiri

Top articole

Arhiva articole

Links

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.
Din fericire, NU scriem despre
cancan, showbiz, lifestyle sau scandal.
Daca vrei Stiri si Articole din Romania reala,
cu informatii zilnice, articole din economie, politic si administrativ

Da, vreau sa primesc newsletterul zilnic.