Rentrop ∧ Straton
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Calculul cifrei de afaceri pentru TVA



Andrei Savescu, coordonator Newsletter Taxe si Impozite Actual

Calculul cifrei de afaceri pentru TVA

Cum se calculeaza cifra de afaceri pentru atingerea plafonului de 35.000 euro? Dar pentru cel de 100.000 euro? Ce operatiuni intra in calculul celor doua plafoane? Putem vorbi de aceleasi operatiuni atat pentru plafonul de 35.000 euro, cat si pentru plafonul de 100.000 euro? Pentru calculul plafoanelor putem sa luam in considerare cifra de afaceri inscrisa in formularul „Contul de profit si pierdere“ (cod 20)?

Cum sa rezolvi rapid, legal si cu investitii minime orice situatie de criza TVA ...Click aici pentru mai multe detalii!


1. Cand ne inregistram in scopuri de TVA?

Persoanele impozabile stabilite in Romania ce realizeaza operatiuni taxabile si/sau scutite de TVA cu drept de deducere trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent in momentul in care cifra de afaceri anuala este superioara plafonului de 35.000 euro.

Atentie!

Pentru persoana impozabila care incepe o activitate economica in decursul unui an calendaristic, plafonul de scutire se determina proportional cu perioada ramasa de la infiintare si pana la sfarsitul anului, fractiunea de luna considerandu-se o luna calendaristica intreaga.

2. Care este perioada fiscala?

Perioada fiscala este aceeasi, indiferent daca este vorba despre persoane impozabile care se inregistreaza in cursul anului sau despre persoane impozabile care sunt deja inregistrate in scopuri de TVA. Adica:

  • luna calendaristica, daca cifra de afaceri estimata de persoana impozabila depaseste plafonul de 100.000 euro, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului calendaristic, respectiv daca in cursul anului calendaristic precedent persoana impozabila a realizat o cifra de afaceri care a depasit acest plafon;
  • trimestrul calendaristic, daca cifra de afaceri estimata de persoana impozabila nu depaseste plafonul de 100.000 euro, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului calendaristic, respectiv daca, in cursul anului calendaristic precedent persoana impozabila a realizat o cifra de afaceri care nu a depasit acest plafon.


Atentie!

Persoana impozabila care are obligatia depunerii deconturilor trimestriale trebuie sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 25 ianuarie inclusiv, o notificare in care sa mentioneze cifra de afaceri din anul precedent, obtinuta sau, dupa caz, recalculata.

De retinut

Organele fiscale competente pot aproba, la solicitarea justificata a persoanei impozabile, o alta perioada fiscala, respectiv:

  • semestrul calendaristic, daca persoana impozabila efectueaza operatiuni impozabile numai pe maximum trei luni calendaristice dintr-un semestru;
  • anul calendaristic, daca persoana impozabila efectueaza operatiuni impozabile numai pe maximum sase luni calendaristice dintr-o perioada de un an calendaristic.

Solicitarea se va transmite autoritatilor fiscale competente pana la data de 25 februarie a anului in care se exercita optiunea si va fi valabila pe durata pastrarii conditiilor.


Tags: tvacalculul cifrei de afacericalcul tva


Ti-a placut acest articol?

Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Calculul cifrei de afaceri pentru TVA
Rating:
Nota: 5 din 4 voturi

Articole conexe

Suspendarea CIM din initiativa salariatului si din initiativa angajatorului

de Adela Simonescu
Specialistii in legislatia muncii amintesc in materialul dat publicitatii care sunt cele 6 situatii in care un contract individual de munca se poate...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu pentru tinerii pana in 25 de ani

de Blogul Specialistului
Consiliul Legislativ a aprobat proiectul de lege care prevede scutirea timp de trei ani de la plata impozitului pe salariu in cazul tinerilor cu...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare pentru 2015 se depun pana la 30 mai 2016

de Blogul Specialistului
Asa cum bine stim,  OMFP 123 din 4 februarie 2016 (OMFP 123/2016) reglementeaza cele mai importante aspecte referitoare la  intocmirea si...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Situatiile financiare care se intocmesc pentru 2015

de Blogul Specialistului
Care sunt situatiile financiare ce trebuie intocmite pentru anul 2015 si ce aspecte trebuie sa retinem la intocmirea acestora? De la bun inceput...
Contabilitate si fiscalitate
Citeste mai departe

Comentarii0 comentarii

+

Adauga propriul comentariu aici



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Citeste Raportul Special GRATUIT
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania.
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania."