Portal de stiri si analize economice

** Informatii de specialitate de la profesionisti in domeniu **

Atentie / Contabilitate si fiscalitate

Contributia la sanatate. Dividende   

BlogulSpecialistului.ro » Atentie » Contabilitate si fiscalitate » Contributia la sanatate. Dividende


Tags: contributia la sanatate, dividende, capitalul social subscris, pensionare, casa de sanatate, contributia lunara


Intrebare: Capitalul social subscris si varsat la societatea X este detinut de o singura persoana (asociat unic). La data infiintarii firmei, asociatul unic a avut si calitatea de salariat. Incepand cu anul 2008, asociatul unic s-a pensionat in conditiile legii pentru limita de varsta.

De la infiintare si pana in prezent, societatea a realizat profit, acesta fiind repartizat in fiecare an pentru dividende. Cand a fost sau este obligat asociatul unic sa plateasca CASS 5.5%? In cazul in care este obligat sa plateasca, CASS-UL va fi retinut prin stopaj la sursa si virat la Casa de sanatate?

Raspuns: Art 257 alin 2 lit.f din Legea 95/2006 privind refoma in domeniul sanatatii, redat mai jos, prevede urmatoarele:

"ART. 257 din Legea 95/2006  
 (1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).
(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 5,5% care se aplica asupra:
 
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor, precum si orice alte venituri realizate din desfasurarea unei activitati dependente;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c) veniturilor din agricultura supuse  impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b d) indemnizatiilor de somaj;

f) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit, numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a)-d), alin. (2^1) si (2^2) si art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar".
 
La art 213 alin 2 lit h sunt prevazute veniturile din pensii. Fata de prevederile mai sus invocate, in opinia noastra, persoana fizica nu are obligatia platii contributiei de asigurari sociale de sanatate, in situatia in care a avut calitatea de salariat sau pensionar.

Ai o intrebare din domeniul Contabilitate si fiscalitate? Intreaba specialistii!
Alatura-te comunitatii ClubContabilitate.ro facand CLICK AICI.
Expertii din domeniul Contabilitate si fiscalitate iti raspund la orice intrebare! Detalii aici!

ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Prag de rentabilitate si previziune cash flow la un hotel mic

Intrebare: Buna! ma poate ajuta va rog cineva pentru identificarea pragului de rentabilitate si a cash-flow-ului la un hotel mic, cu 24 de camere?...locatia inca nu este data in folosinta. In caz afirmativ, pot pune la dispozitie date necesare. Multumesc!

Raspuns: In primul rand multumesc pentru amabilitatea unui raspuns.<br /> Cum v-am rugat, am nevoie sa... citeste tot raspunsul aici


BlogulSpecialistului

Ti-a placut articolul Contributia la sanatate. Dividende? Aboneaza-te la newsletter-ul GRATUIT si poti sa primesti direct in casuta de email articole precum acesta.


 
 
Ultimele articole adaugate
CCR: Decizie privind procesul si dreptul la vot  
Atentie: Concediul de maternitate este un concediu medical  
Decizia CCR: Starea de incompatibilitate  
Diferente de pret. Utilizare cont 348  
Asistenta tehnica gratuita celor care deruleaza proiecte finantate prin POSDRU   www.legislatiamuncii.ro

Newsletter GRATUIT

Cauta


						

Ultimele stiri

Top articole

Arhiva articole

Links

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.
Din fericire, NU scriem despre
cancan, showbiz, lifestyle sau scandal.
Daca vrei Stiri si Articole din Romania reala,
cu informatii zilnice, articole din economie, politic si administrativ

Da, vreau sa primesc newsletterul zilnic.